Rusya’nın ‘Kürt’ ısrarı

Ankara’nın Suriye politikasında bilinen ısrarı göz önüne alındığında Moskova’dan ‘düşündürücü’ bir hamle geldi.

Rusya’nın ‘Kürt’ ısrarı

Rusya Suriyeli Kürtlerin Cenevre barış görüşmelerinde temsil edilmesi çağrısı yaptı. Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Cumartesi’den bu yana devam eden Cenevre 4, görüşmelerine Kürtlerin de katılması gerektiğini söyledi. Rusya, PKK’nın Suriye uzantısı PYD ve ona yakın gruplar için ‘Suriye Kürtleri’ ifadesini kullanıyor. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bir süre önce de Cenevre’deki Suriye görüşmelerinin Kürtlerin katılımı olmadan başarısızlıkla sonuçlanacağını söylemişti.

PYD DAVET EDİLMEDİ

PYD’nin rakibi Suriye Ulusal Kürt Meclisi (ENKS) Cenevre’de muhalif heyetin içinde temsil edilirken Türkiye’nin vetosu nedeniyle PYD 23 Şubat’ta başlayan Cenevre’deki Suriye müzakerelerine davet edilmemişti. Bogdanov, Moskova ve Riyad merkezli muhalif gruplar arasında bir iletişim hattının olması konusunda umutlu olduğunu ifade etti. Rus yetkili, Moskova ile müttefiki Esad yönetimi arasında günlük olarak bazı gizli meselelerin ele alındığını, ‘güvenli bölgeler’ konusunun da bunlardan biri olduğunu belirtti. Rusya, 23-24 Ocak’ta Astana’da düzenlenen Suriye görüşmelerinde taraflara bir anayasa taslağı iletmişti. Taslakta Suriyeli Kürtlere ‘kültürel özerklik’ verilmesi önerilmişti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X