‘Rusya’nın Suriye’deki niyetini bilmiyoruz’

Rusya, Suriye’de askeri yığınağını artırmayı sürdürürken, ABD Rusya’nın Suriye’de ne yapmayı planladığını ve gerçek niyetinin ne olduğunu bilmediklerini açıkladı.

‘Rusya’nın Suriye’deki niyetini bilmiyoruz’

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Pentagon’da yaptığı günlük basın toplantısında, Suriye’de hava ve kara gücü yığınağı yapmayı sürdüren Rusya’nın gerçek niyetinin ne olduğunu bilmediklerini söyledi. ABD Savunma Bakanı Ash Carter’ın, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefonda görüştüğünü belirten Cook, “Umuyoruz ki bu görüşmelerle birlikte Rusya’nın IŞİD’e karşı mücadeleye destek vereceği sonucu çıkar. Ancak bu da, diplomatik görüşmelerle, konuşmalarla paralel yürüyüp, siyasi ve barışçı bir çözüme varmayı sağlamalı. Çünkü biz hala bu konuda askeri bir çözüm olacağını düşünmüyoruz. Savunma Bakanı bu konuları özellikle vurguladı” dedi. 

“RUSYA’NIN PLANININ NE OLDUĞU AÇIK DEĞİL”

ABD’nin, IŞİD ile mücadele konusunda Rusya’nın yapıcı bir rol üstlenmesini umarak iletişim kapısını hala aralık bıraktığına değinen Cook, “Ancak Rusya Suriye yönetimine destek olmayı sürdürürse bu çözüm getirici bir yaklaşım olmaz, ateşe körükle gitmek olur. Odak noktası IŞİD ile mücadele olmalı” diye konuştu. Cook ABD’nin, Rusya’nın gerçek niyetinin ne olduğunu anlamaya çalıştığını vurguladı ve “Rusya’nın planının ne olduğu açık değil. Rusya IŞİD’e karşı mücadelede yapıcı bir rol oynamak istiyorsa buna yeşil ışık yakılır. Bu da koordinasyon ile olmalı” dedi.

“ABD DERSİNİ ALDI”

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Cook, aralarında ABD, Türkiye, Qatar ve Suudi Arabistan’ın bulunduğu “Eğit-donat” programına katılan ilk Suriyeli grubun yaşattığı fiyaskodan ABD’nin gerekli dersi aldığını söyledi. 

Eğit-donat programına katıldıktan sonra Suriye’ye geçen 54 kişilik grubun bozguna uğrayıp 4-5 kişi kaldığının anımsatılması üzerine Cook, ikinci grubun 70 kişi olacağına değinerek, “Nerede, ne yapmakta oldukları konusuna hiç girmeyeceğim hali hazırda taşıdıkları riski daha da artırmamak için. ABD, bu programa tabii tutulan ilk gruptan alması gereken dersi aldı. Yapılan bazı yanlışlar vardı, dersimizi aldık. General Austin de bu konudaki ifadesinde bunu açıkladı. Bu gruplara Suriye’ye geri döndüklerinde gerekli desteği sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu konuda gerçekten katı bir şekilde dersimizi aldık. Biliyoruz çok çok tehlikeli bir gören ancak İŞİD’e karşı mücadele becerikli kara gücü de gerektiriyor. Bu gruplar da bu çalışmanın bir parçası” dedi.

Cook, Suriye’de hava gücü yığınağı yapan Rusya’nın, ABD hava gücüne göre üstün duruma geçtiğine yönelik bir soruya verdiği yanıtta da, “Bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. NATO’nun gücü konusunda kendimize güvenimiz var. Şuraki açık ki Rusların ileri teknolojileri, ileri askeri donanımları var. Ancak NATO’nun kendi becerilerini ve sorumluluklarını yerine getirebileceğine ilişkin güvenimiz tam” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X