Saat ithalatında Çin ilk sırada

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl 336 milyon dolarlık saat ithalatı yapıldı. İthalatta ilk sırayı 152 milyon dolarla Çin alırken, bu ülkenin toplam saat ithalatı içindeki payı yüzde 45 oldu.

Saat ithalatında Çin ilk sırada

Çin’den ithalat, geçen yıl 2013 yılına oranla yüzde 7 azaldı. Çin’in ardından en fazla saat ithalatı yapılan ülke, 139 milyon dolarla İsviçre olurken, bu ülkeyi 15 milyon dolarla Japonya izledi.

Son bir yılda özellikle Vietnam’dan yapılan ithalattaki artış dikkati çekti.

Söz konusu ülkeden yapılan ithalat, yaklaşık 300 katına çıkarak 18,8 bin dolardan 5,5 milyon dolara ulaştı. 

Son 5 yıldaki gelişmelere bakıldığında da 2010 yılında Vietnam’dan yapılan ithalat sadece 881 dolar iken, bu tutar geçen yıl sonu itibarıyla 6 bin 243 katına çıktı.

İşgücü ucuz

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, insanların tıpkı kıyafet gibi saat konusunda da modayı takip ettiklerini ve bunun da sektöre yönelik yatırımları artırdığını söyledi. 

Firmaların başta ucuz iş gücü olmak üzere çeşitli nedenlerle Asya ülkelerinde yatırım yaptıklarını vurgulayan Çavuşculu, ‘Asya ülkelerinden ithal edilen birçok ürün diğer ülkelere göre daha ucuz olabiliyor. Bu da bu ülkelerden ithalatı cazip hale getirebiliyor’ dedi.

Devlet desteklemeli

Bu ülkelerden ithal edilen ürünlerin insan sağlığı açısından incelenmesi gerektiğini dile getiren Çavuşculu, yurt dışında üretilen her ürünün Türkiye’ye elini kolunu sallayarak girmemeszi gerektiğinin altını çizdi. Hasan Çavuşculu, ”Yurt içinde sektörle ilgili bir yatırım varsa devlet bunu mutlaka desteklemeli’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X