Sabit kur ile yaşamak mümkün değil

Yatırımcılara tasarruflarının büyük bir bölümünü dolarda tutmaları uyarısında bulunan Ekonomist Ali Ağaoğlu, önümüzdeki dönemde euronun dolar karşısında daha da zorlanacağını dile getirdi.

Sabit kur ile yaşamak mümkün değil

ASLIHAN AYDIN

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Türkiye’nin dinamik bir ekonomiye sahip olduğuna işaret ederek, böyle bir ekonomide sabit kurla yaşamanın mümkün olmadığını söyledi.

Ağaoğlu, Artvinli Sanayici İşadamları, Yönetici, Serbest Meslek Mensupları Derneği’nin (ARSİYAD) Hotel Anatolia’daki toplantısına katıldı. Buradaki konuşmasında piyasalardaki son durumu değerlendiren Ağaoğlu, yatırımcılara da önerilerde bulundu. Doların bir dönem olması gerekenden çok daha fazla düştüğünü hatırlatan Ağaoğlu, ‘’Dolar, 3.50’nin altında kalıcı olmayacaktı ancak hızlı yükselme herkesi rahatsız etti. Neredeyse yüzde 10’u geçen bir artış oldu” dedi. Kamu maliyesindeki düzenle ilgili endişelerin ve faizlerin yükselmeye başlamasının bu durumun nedenleri arasında sayılabileceğini vurgulayan Ağaoğlu, dış politikada radikal değişikler yaşandığı takdirde bir parça gerileme görülebileceğini kaydetti.

DOLAR DAHA DA YÜKSELEBİLİR

Türkiye’de çok dinamik bir ekonomi olduğunu dile getiren Ağaoğlu, ‘’Böyle bir ekonomide sabit kurla yaşamak mümkün değil. Kurun hareket etmesinde de çok büyük fayda var. Bir süredir kuru dengeleyici unsur olarak kullanma çabası içindeyiz. Dolarda 3,80-3,85 bölgesine geldik. Belki 3,65-3,70 bölgesine düzeltme yapabileceğini düşünüyorum. Ama önümüzdeki yıl eğer politikalar böyle devam edecek olursa korkarım daha yüksek seviyeleri göreceğiz” diye konuştu. Ağaoğlu, 2018’in yılının ilk çeyreğinde Avrupa ve Amerika ile olan ilişkilerde sorunların aşılmaması halinde önümüzdeki dönemde Türkiye’yi hareketli günlerin beklediğini anlattı.

TASARRUFLARINIZI DÖVİZDE TUTUN

Yatırımcılara tavsiyelerde de bulanan Ağaoğlu, biraz düştüğü takdirde tasarruflarının bir kısmını dolara yatırabileceklerini söyledi. Avrupa Birliği’nin (AB) kendi içinde bazı sorunları olabileceğinin altını çizen Ağaoğlu, “Bu nedenle euro dolara karşı biraz daha zorlanacak. Önümüzdeki yıl Amerika’daki vergi paketinin geçmesiyle birlikte doların biraz daha değer kazanmasını bekliyorum. Onun da bize bir takım etkileri olacak. Yatırımcılara tasarruflarının yüzde 50’sini dövizde tutmalarını önerebilirim. Bunun da ağırlığının dolarda olmasında fayda var” dedi.

FİYATLAR DÜŞÜNCE ALIM YAPIN

ARSİYAD Başkanı Gürsel Durmuş ise, doların 3,85-3,90’nı görmesinin zaten beklendiğini ifade etti. Jeopolitik risklerin, Avrupa ile Amerika ile olan gerilimlerin fiyatları yukarı taşıdığına vurgu yapan Durmuş, ‘’Gerilimler azaldıkça fiyatlarda dengelenme olacaktır. Şu anda fiyatlar kısa vadede şişti. Ama düşünce almalarını tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X