Sadr’dan ABD’nin Irak tasarısına tepki

Iraklı Şii din adamı Mukteda es-Sadr, ABD Kongresi’nden “Irak’taki Kürt ve Sünnilere ayrı iki devlet gibi muamele edilmesini öngören bir karar çıkması durumunda” Irak ve dışındaki ABD’nin çıkarlarını vurmakla tehdit etti.

Sadr’dan ABD’nin Irak tasarısına tepki

Sadr tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD Kongresi’nin Irak’la ilgili olarak “her grubun birbirinden bağımsız hale gelmesini öngören” bir karar çıkarma niyeti taşıdığı iddia edilerek, söz konusu durumun da “Irak’ın bölünüşü için başlangıç olacağı” ifade edildi.

“ABD, Irak’ımıza karşı kötü niyetli olduğunu belli etti ve dişlerini gösterdi” denilen açıklamada, Irak hükümeti ve parlamentosuna böyle bir kararın çıkarılmasıyla ilgili olarak sert ve kesin bir karşılık verme çağrısı yapıldı.

Irak halkının da, tepki gösterdiğini açıklayarak vatanını ve ülkedeki grupları koruması gerektiği savunulan açıklamada, “ABD Kongresi’nden Irak’taki Kürt ve Sünnilere ayrı iki devlet gibi muamele edilmesini öngören bir karar çıkması durumunda, Irak içinde ve hatta dışındaki ABD’nin çıkarlarını vurmak için pasif pozisyonda tuttuğumuz silahlı kanadımızı yeniden aktif hale getirme durumunda kalacağız” denildi.

“Hiçbir kararı kabul etmeyeceğiz”

Irak Başbakan Yardımcısı Beha el-Araci de ABD Kongresi’nden “Irak’ın bölünmesini” öngören hiçbir kararı kabul etmeyeceklerini belirtti.

Parlamento binasında basın toplantısı düzenleyen Araci, söz konusu “karar tasarısıyla ABD’nin Irak’ın içişlerine karışmasını” eleştirdi.

Irak parlamentosundaki Dış İlişkiler Komitesi üyesi Abbas el-Beyati de komitenin diğer bazı üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, “ABD Kongresi’nin, Irak’taki hükümetten geçmeden herhangi bir gücü silahlandırma adımı, Irak’ın egemenliğiyle çelişiyor ve bu Irak halkına güven vermiyor” dedi.

“Biz Irak’ın birliğini destekliyoruz”

Öte yandan, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada ise ABD’den yapılan tüm yardımların Irak hükümetine ve güvenlik güçlerine teslim edildiği belirtilerek, “ABD’nin Irak siyaseti değişmedi. Biz Irak’ın birliğini destekliyoruz” denildi.

ABD Kongresi’ndeki silahlı kuvvetler komitesinin bugün görüşeceği karar tasarısı kapsamında, Irak’taki Peşmerge ve Sünni aşiret güçlerinin doğrudan finanse edilmesi yer alıyor.

DAEŞ’e karşı savaşında Irak güçlerini desteklemek için Bağdat’a 715 milyon dolar değerinde yardım gönderilmesini öngören karar tasarısı, ayrıca silahlı Şii gruplar karşısında güç dengesi sağlamak için Irak’taki Peşmerge ve silahlı Sünni gruplara iki ayrı güç olarak muamele edilmesini tavsiye ediyor.

Sadr hareketi 1999’da Irak’taki Saddam Hüseyin rejimi tarafından öldürülen Ayetullah Muhammed Sadık el-Sadr’ın öğretilerini takip ediyor. Ayetullah el-Sadr’ın oğlu Mukteda es-Sadr’ın liderliğini yaptığı harekete bağlı Mehdi Ordusu, 2003-2011 yılları arasında Irak’ta ABD güçlerine karşı savaşmıştı. Hareketin yaklaşık 60 bin milis gücü olduğu ifade ediliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X