‘Sağduyulu diplomasi ile çözülmeli’

İş dünyası örgütleri, ABD’nin Türkiye’den vize hizmetlerini askıya alması ve Türkiye’nin buna verdiği vize misillemesini değerlendirdi.

‘Sağduyulu diplomasi ile çözülmeli’

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nden (TÜSİAD) konuya ilişkin yapılan açıklamada, ABD’nin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik seyahat vizesi işlemlerini durdurması kararının, son derece talihsiz bir gelişme olduğu vurgulandı. Türkiye ile ABD’nin, siyasal, ekonomik ve tarihi açıdan güçlü ve köklü bağlara sahip olduğunun altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: ”NATO müttefikliği çerçevesinde bölgesel ve küresel istikrar açısından iki ülke ilişkileri belirleyicidir. Vize krizini itidal içinde çözecek diplomatik süreçler bir an evvel başlatılmalıdır. Uluslararası ilişkilerde müttefik ülkeler arasında, belirli konular üzerinde anlaşmazlık ya da öncelik farklılıklarının bulunması doğaldır ancak bu anlaşmazlık ve farklılıklar, sağduyulu diplomasi ile çözüme kavuşturulmalıdır. ABD Büyükelçiliği tarafından alınan bu karar ve mütekabiliyet ilkesinin doğurduğu sonuçlar çerçevesinde, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların esas sorumlusu olmayan vatandaşlar ve de ülkeler arasındaki ekonomik, sosyal, kültürel ve akademik ilişkiler zarar görecektir. Bu krizin ikili ilişkilerin temellerini sarsmadan, karşılıklı güven ve yapıcı diyalog eşliğinde hafifletilmesi, akabinde de yaşanan anlaşmazlıkların hızlı bir şekilde çözülmesi öncelikli beklentimizdir.’

ÇOK DEĞERLİ BİR PAZAR

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise, Türkiye ile ABD arasındaki vize krizinin ekonomiye yansımasının olabileceğine dikkati çekerek, ”Yaklaşık 18,5 trilyon dolarlık büyüklüğüyle ABD ekonomisi, Türkiye gibi ihracatını sürekli geliştiren ve hedeflerini yüksek tutan bir ülke için çok değerli bir pazar konumunda yer alıyor. Nitekim 2016’da en çok ihracat yaptığımız 5. ülke olan ABD ile ikili ticaret hacmimiz 17,5 milyar dolara kadar yükselmişti. Bu bağlamda ABD ile olan ticari ilişkilerimizi rasyonel bir şekilde sürdürmemiz ve daha ileri seviyelere taşımamız gerekiyor. Bu nedenle iş dünyasının temsilcileri olarak bizlerin temennisi, bu gerilimin iki ülke arasındaki ekonomik ilişki ve işbirliğine asgari düzeyde etki etmesidir.”

PİRE İÇİN YORGAN YAKMAKTIR

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, Türkiye’nin hukuksal çerçeve içinde gerekli delil ve açıklamalarını ortaya koyduğuna vurgu yaparak, ”ABD ise içi boş bir söylemle adeta bir pire için yorgan yakmaktadır” dedi. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu ise, ”ABD ve Türkiye hükümetleri arasında tırmanan gerilimin geldiği son noktayı endişeyle izliyoruz. Diplomasiye şans tanımalıyız. İletişim kanallarını açık bırakmakta büyük yarar görüyoruz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X