Sağlam, yaptığı açıklamada, yaklaşık bir milyon büyük baş, 3 milyon küçükbaş hayvanın kesileceği kurban bayramının huzurlu ve güvenli şekilde geçirilmesinin, herkesin üzerine düşen sorumluğu yerine getirmesine bağlı olduğunu söyledi.
BVHO Başkanı Sinan Sağlam, açıklamasında kurban edilecek hayvanların özelliklerine de değindi. Küçükbaş hayvanlarda bir yaş, büyükbaş hayvanlarda 2 yaş şartının yerine getirilmesi gerektiğini belirten Sağlam, kurbanlıkların kulak küpeleri, pasaportları ve veteriner hekim sağlık raporunun olması gerektiğini hatırlattı. Başkan Sağlam şunları söyledi:
“Toplu kesim yerlerinde kesim öncesi ve sonrası muayene edilerek hayvanın hastalık taşıyıp taşımadığı, riskli olup olmadığı çok rahat bir şekilde kontrol edilebilir. Kesilecek hayvanın sağlıklı olması ve gebe olmamasına dikkat edilmeli. Sağlıklı bir hayvanın dış görünüşü düzgün, tüyleri parlak, gözleri canlı olmalı, ağız-burun akıntısı ve fiziksel bir kusuru olmaması gerekir. Özelikle dişi hayvanların gebe olmaması gerekir. Herhangi bir şüphede mutlaka veteriner hekimden destek alınmalı. Hayvanlardan insanlara bulaşabilen (zoonoz) 200’den fazla hastalık var. Bu hastalıkların bazıları ölüme sebebiyet verir. Bunların önlenmesi için mutlaka veteriner hekim kontrolü olmalıdır.”
EN FAZLA 5 GÜN
Kurbanlık hayvana kesim sırasında eziyet edilmemesinin hem vicdani açıdan hem etin kalitesi açısından önemli olduğunu anlatan Sinan Sağlam, “Etler sıcak sıcak dolaba konulmamalıdır. Serin bir yerde bir kaç saat bekletildikten sonra dolaba aktarılmalıdır. Etin normal buzdolabı koşullarında (4 derece) saklanma süresi en fazla beş gündür. Derin dondurucuda ise 6-12 ay saklanabilir. Saklama koşullarına uyulması, bakteri ve parazit hastalıklarının önlenmesi açısından önem taşıyor” şeklinde konuştu.