Şahin: “Her Unutkanlık Alzheimer Değil”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Alzheimer Derneği Samsun Şube Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, her unutkanlığın alzheimer olmadığını ancak bunun bir hastalığın belirtisi olabileceğini söyle

Şahin: “Her Unutkanlık Alzheimer Değil”

Alzheimer hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, alzheimer hastalığında erken teşhisin önemli olduğunu belirtti. Son yıllarda alzheimer için tedavi arayışlarının arttığını ifade eden Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, “Mevcut ilaçlarla bu hastalığın durdurulması pek mümkün değil. Fakat erken dönemlerde alzheimerı yavaşlatmaya yönelik tedbirler alınabilir. Alzheimerı yavaşlatmaya yönelik bazı aşı ve ilaçlar var. Alzheimer hastalığının başında beyine çöken bir madde var. Önemli olan nokta beyne çöken maddeyi önlemek. Çökenleri de oradan söküp alabilmek. Alzheimerın püf noktası bu. Ancak bu ilaçlar hasta olmadan işe yarıyor. Bu ilaçların işe yaraması için erken dönemde kullanılması gerekiyor. Gerek ülkemizde gerekse yurt dışında alzheimer tedavisi hakkında araştırmalarımız devam ediyor. Fakat şu an söyleyebileceğimiz şey hastalığın erken dönemde tedavisine başlanması gerektiğidir” dedi. “UNUTKANLIK CİDDİ BİR SORUN OLABİLİR” Unutkanlığın herhangi bir dönemde ortaya çıkmasının normal bir şey olmadığını ifade eden Şahin, “Alzheimer hakkında hem Türkiye hem dünya da şöyle bir algı var: ’Belli bir yaştan sonra insanların unutması normaldir’. Bu çok yanlış bir ağıdır. Bu aynı zamanda tehlikeli bir durumdur. Çünkü insanların yakınları bu durumu normal kabul ettiği için erken dönemde tedaviye gelmiyorlar. Veya unutkanlığın neden kaynaklandığını merak etmiyorlar. Böyle dezavantajlar olabiliyor. Unutkanlık alzheimer için en büyük belirtidir. Fakat her unutkanlık alzheimer değildir. Unutkanlık ciddi bir sorun teşkil edecek bir hastalığın belirtisi olabilir. Onun için unutkanlık alzheimerla ilgisi olmasa da incelenmelidir” diye konuştu. “ALZHEİMERI ÖNLEMEDE DENGELİ BESLENME VE EGZERSİZ ÖNEMLİ” Alzheimerın erken dönemlerinde veya başlamadan önce insanların bazı şeylere dikkat etmesi gerektiğini belirten Şahin, “İlk olarak televizyonlarda reklam edilen bitkisel alzheimer ilaçlarının bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir faydası yok. İnsanların bu tip şeylere aldanmaması gerekir. İkinci olarak insanların egzersizlere dikkat etmesi gerekir. Günlük 20 dakikalık veya farklı bir egzersiz alzheimer riskini önlemede faydalı olur. Dengeli beslenme önemlidir. Genel olarak yeşil gıdalar, beyaz et ve balık gibi gıdalar tüketilebilir” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X