Sahte can yeleklerine sıkı denetim

Kişisel koruyucu donanımların piyasadaki gözetim ve denetimi görevini yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sahte can yeleklerine yönelik denetimlerini artırdı.

Sahte can yeleklerine sıkı denetim

Kişisel koruyucu donanımların piyasadaki gözetim ve denetim görevini yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ekipleri, İstanbul, İzmir, Muğla, Antalya, Aydın, Kocaeli, Mersin ve Çanakkale’deki eş zamanlı denetimlerde 2 bin 500’den fazla uygunsuz ve güvensiz can yeleğini yerinde imha etti.

Ege Denizi’ni aşıp Midilli Adası’na ulaşmak isteyen bir grup Suriyeli sığınmacının cansız bedeninin sahte can yelekleriyle İzmir’in Dikili ve Balıkesir’in Ayvalık ilçesi kıyısına vurması, dikkatleri bir kez daha can yeleği denetimlerine çevirdi.

Can yeleği üreticisi ve satıcısı 121 firma denetlendi

Aralarında can yeleği, dalgıç kıyafetleri, solunum maskeleri, baret ve kaskların da olduğu “kişisel koruyucu donanımların” piyasada gözetim ve denetimi görevini yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, son günlerde sahte can yeleği üretim ve satışının artması üzerine bu ürünlere yönelik denetimlerini artırdı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, vergi daireleri, belediyeler ve jandarma kuvvetlerinin de katılımıyla denetimlerini yürüten Bakanlık, İstanbul, İzmir, Muğla, Antalya, Aydın, Kocaeli, Mersin ve Çanakkale’de eş zamanlı olarak can yeleği üreticisi ve satıcısı 121 firmayı denetledi.

Denetlemeler sonucunda 2 bin 500’den fazla uygunsuz ve güvensiz ürünün tespiti yapılarak yerinde imha edilirken, yüzlerce ürün de test edilmek üzere emanete alındı. Bu ürünlerin satışı durduruldu.

Birçok firmaya uyarı yazısının yazıldığı denetimlerde, uygunsuz üretim ve satışların devamı halinde büyük ölçekli idari para cezası uygulanacağı tebliğ edildi.

Sahte can yelekleri can alıyor

Standart dışı olarak üretilen sahte can yeleklerinde, genellikle artık çanta kumaşı ve su geçiren malzemeler kullanılıyor. Bu niteliğiyle söz konusu can yelekleri, kişiyi kurtarmak yerine aksine suyu emip aşağıya çektiği için kullanan kişinin boğulmasına yol açıyor. Kalite ve özelliğine göre standartlara sahip bir can yeleği yaklaşık 70 ila 250 liraya satılırken, sahte can yelekleri özellikle Suriyeli sığınmacıların yoğun olduğu kıyı kentlerinde 25 ile 30 lira arasında alıcı buluyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X