Sahura kalkmayı ihmal etmeyin

Aritmi Sağlık Grubu Özel Aritmi Osmangazi Tıp Merkezi’nde görev yapan Diyetisyen Yasemin Kavaklı, yaz dönemine denk gelen Ramazan ayında sıvı kaybının üst düzeyde olduğuna dikkati çekerek uyarılarda bulundu.

Sahura kalkmayı ihmal etmeyin

17 saat boyunca su ve besinden uzak kalan vücudun kilo almaya eğilimli olacağını anlatan Kavaklı, doğru gıda ve beslenme tercihleri ile kilo kontrolünün sağlanabileceğini kaydetti. 

Ramazan ayında bireylerin beslenme alışkanlıklarında önemli değişimler olduğunun altını çizen Kavaklı, ‘İftarla beraber biran önce doyma isteği, besin tüketiminde aşırıya kaçma kan şekerinde aşırı yükselmeye ve hazımsızlığa yol açabilir. Uzun süren açlık metabolizma hızını da düşürür, bu dönemde vücut daha kolay kilo alma eğilimindedir. Bu nedenle normalde tükettiğimizden daha az besin tüketsek bile kilo artışı gözlenebilir. Bu ayda amacımız hem doğru besinler seçerek kilo artışını engellemek hem de kişisel özelliklerimiz doğrultusunda (boy, yaş, kilo vb.) yeterli ve dengeli beslenmektir’ dedi. 

Ramazan ayına yönelik beslenme önerilerinde bulunan Kavaklı, “Sahura kalkmayı ihmal etmeyin. Yemeklerinizde kızartmayı tercih etmeyin. Yağ miktarına dikkat edin. Özellikle etli yemeklerde yağı mümkün olduğunca kısıtlayın. Tatlı tüketmek isterseniz sütlü tatlıları tercih edin. Farklı besinlerden küçük porsiyonlar tüketin. İftar ile sahur arasında ara öğünler yapın. Bol su tüketin. Vücuttan kaybedilen suyu yerine koyabilmek için günde 2-2,5 litre (10-12 su bardağı) su tüketmelisiniz. 

Çay, kahve tüketimini azaltmalısınız. Bu içecekler sıvı kaybına neden olur. Oruçla beraber beslenme şekli değiştiği için bu dönemde kabızlık gözlenebilir. Bu nedenle sahurda ve iftarda yemekten önce 1 bardak ılık su içmelisiniz. Lifli besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin. Bol salata tüketimi yüksek lif içerdiğinden dolayı barsak sağlığını koruyucudur. Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırabilmek için iftardan bir saat sonra 30 dakikalık yürüyüşler yapın” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X