‘Şair olmak kaderimdi’

“Şairin Şiir Evreni” etkinliğine konuk olan şair Tuğrul Tanyol, şiir serüvenini anlattı. Şiirin yetenek kadar eğitim ve emek istediğini vurgulayan Tanyol, “Şair olmak kaderimdi. Benim için başka yol yoktu” dedi.

‘Şair olmak kaderimdi’

Dilek Atlı

Nilüfer Kütüphanesi’nin her ay gerçekleştirdiği “Şairin Şiir Evreni” etkinliğinde şair ve akademisyen Tuğrul Tanyol, Bursalılarla buluştu. Nâzım Hikmet Kültürevi’ndeki etkinlikte Cenk Gündoğdu’nun sorularını yanıtlayan Tanyol, “Şair olmak kaderimdi. Benim için başka yol yoktu. Şiir yetenek kadar biraz da eğitim ve emek konusudur” diye konuştu.

1980 kuşağı şairlerinin önde gelen isimlerinden biri olan Tanyol, en eski şiirini 1970 yılında yazdığını belirtti. Şair, Yeni İnsan dergisinde ilk şiirlerinin yayımlandığını söyleyerek, “Başka dergilere de şiir gönderdim ama benden devrimci şiirler istiyorlardı. Memet Fuat haftaya gel görüşelim dedi ve şiirlerimi beğendi. Her hafta şiir götürmeye başladım ve yayımlanması için bekledim. 1973’te üniversite hayatım başladı. Yaşar Nâbi, Varlık Dergisi’nde şiirimi yıllığa almıştı. Fazıl Hüsnü Dağlarca ise şiirlerimi okuyunca sen çok iyi öykü yazarsın dedi. Cemal Süreya ise yıllar sonra bana, Dağlarca’nın kendisine de aynı şeyi söylediğini belirtti. Tüm bu nedenlerle ben, 1970 kuşağında olmam gerekirken 1980 kuşağına ait bir şair oldum” diye konuştu.

‘ŞİİR ELEŞTİRMENİ OLABİLİRDİM…’

İlk ezberlediği şiirlerin Yahya Kemal Beyatlı’ya ait olduğuna değinen Tanyol, ailesinin şiire yakınlığının ve yazarlarla arkadaşlığının kendisini etkilediğini söyledi. İlk eleştirilerini babasından aldığını ifade eden şair, “Halen yazıp beğenmediğim ve yırtıp attığım şiirlerim var elbette” dedi.

Necip Fazıl ve Kemal Tahir külliyatının kütüphanesinde yer aldığını belirtirken, “Necip Fazıl, babamın arkadaşıydı. Ailece görüşürdük. Babam Cahit Tanyol ona benim şiirlerimi okutmuştu ve tabii beğenmedi” dedi. 1980 Darbesi’nden sonra folklorik şiirlerin ortaya çıktığını vurgulayan Tanyol, şiir eleştirisi yazdığını söyleyerek, “Şair olmasaydım iyi bir şiir eleştirmeni olurdum. Memet Fuat da böyle düşünüyordu” dedi.

‘SLOGANLA ŞİİR YAZILMAZ…’

Dinleyicilere yayıncılık hayatıyla ilgili de bilgiler veren şair, “Çok saldırıya uğradık. Zor bir geçiş oldu 1970’lerden 1980’lere. İkinci Yeni’ler böyle saldırı görmemiştir. Açıkçası sırf bu nedenle daha çok eleştirel yazdım” dedi. Şiirle ilgili yazılar kaleme almasını sloganla şiir yazılmaz düşüncesiyle açıklayan şair, “Şiirde metafor ortaya çıkar. Bunları belirtmek ve şiir bu değildir demek istedim. Beni şiirle ilgili yazmaya iten konular vardı” dedi.  

Etkinlik öncesi şairin toplu şiirlerinin yer aldığı kitaplar, katılımcılara armağan edildi. Dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Tanyol, kitaplarını imzalamayı da ihmal etmedi. Söyleşi sonunda kitabından şiirler okuyan Tanyol’a, Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Sibel Özer, teşekkür etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X