‘Sakin ve temkinli olmalıyız’

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, iş dünyasının, Brexit’in ardından ortaya çıkan yeni süreci ne olursa olsun sakin ve temkinli bir şekilde izlemesi gerektiğini söyledi.

‘Sakin ve temkinli olmalıyız’

Burkay, Birleşik Krallık’ta yapılan referandumda seçmenlerin ülkenin AB’den ayrılmasına dönük kararını değerlendirdi. Türkiye’nin AB ülkeleri ile arasında dış ticaret fazlası verdiği ülkelerden birinin İngiltere olduğunu vurgulayan Burkay, ”Türkiye’nin İngiltere’ye 10,6 milyar dolarlık ihracat yapıyor” diye konuştu.

KISA VADEDE OLUMSUZ

AB’nin ve dünyanın böyle bir sonuca hazırlıklı olmadığını dile getiren Burkay, Türkiye’nin de bu karardan kısa vadede de olsa olumsuz etkilenme riski olduğunu söyledi. İngiltere’nin Gümrük Birliği’nin de dışında kalacağına dikkat çeken Burkay, “Ülkenin AB’den ayrılma sürecinde hangi yöntemi izleyeceğini görmemiz gerekiyor. İngiltere ekonomisinin de bu işten zarar göreceği tahmin ediliyor. Doğal olarak kısa vadede Türkiye ile olan dış ticaretinde de yavaşlama yaşayabiliriz” dedi.

YENİ FIRSATLAR DOĞABİLİR

Dünyanın finans merkezi olan Londra’nın bu süreçten nasıl etkileneceğinin zaman içerisinde görüleceğini belirten Burkay şöyle devam etti: “Türkiye’deki bankalar ve reel sektör şirketleri, borçlanmalarını Londra üzerinden gerçekleştiriyor. Sermaye akımı Londra üzerinden yapılıyor. Bu nedenle İngiltere’nin finansal anlamda nasıl etkileneceğini görmemiz lazım. Türkiye’ye yönelik sermaye akımlarında bir miktar sınırlanma olabilir. Ama ne olursa olsun iş dünyası olarak bu kararı sakin ve temkinli bir şekilde izlemeliyiz. AB’de yeni sürece ve doğabilecek yeni fırsatlara da hazırlıklı olmalıyız.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X