Salçalık domatesi hastalık vurdu

Bursa’nın tarım ambarı Karacabey ilçesinde salçalık domatesleri hastalık vurdu.

Salçalık domatesi hastalık vurdu

Hasadı başlayan salçalık domateste hastalık sebebiyle verim düşerken, fabrikaların ton başına ödedikleri fiyatı artırmaması çiftçileri üzüyor. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Türkiye salçalık domates üretiminin yüzde 40’ını tek başına karşılayan Karacabey’de üreticinin hasada zararla başladığını söyledi. 

Maliyet yüzde 15 artarken rekolte yüzde 25 düştü 

Erdem,” Fiyatların geçen seneyle aynı olması Karacabey çiftçisini üzdü. Sezon öncesi domateste pas akarı, kırmızı örümcek ve mildiyo hastalıkları ile mücadele eden çiftçi, bu yıl yüzde 25 rekolte kaybına uğradı. Rekolte beklentisi 500-550 bin tonlarda kalan üretici, salça sanayiinin taahhüt fiyatlarını yükseltmemesinden de mağdur. Bu yıl maliyetler yüzde 15 oranında arttı. Çiftçimiz, sanayicinin alım fiyatlarını ton başına 300 TL’ye çıkarmaması durumunda zarar edecek’’ dedi.

Fabrikanın verdiği fiyat maliyeti bile karşılamaz 

Oda Başkanı Erhan Erdem, hava şartlarının mevsim normallerinin üstünde sıcak ve rüzgarlı geçmesi sebebiyle mahsulün sık sık pas akarı, kırmızı örümcek ve mildiyo hastalığına yakalandığını ifade ederek, “Karacabey’de dekar başına rekolte beklentimiz önceki yıllarda 10 ton iken, bu sezon 7.5 ona düştü. Toplamda 500-550 bin ton aralığında rekolte hedefliyoruz. Salça fabrikaları ton başına 230 ila 250 TL aralığında alım yapacağını açıkladı. Bu rakamlar çiftçinin üretim maliyetlerini karşılamaz. Taahhütlü bir malın çiftçiyi kurtarması için 300 TL’nin altında olmaması gerekiyor. Çiftçi geçimini ancak bu rakamla sağlayabilir. Karacabey’de salçalık domateste dekar başına maliyet 2 bin TL civarında” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X