Saldırının sorumlusu Rusya mı?

Türkiye’de internet DNS (alan adı) sunucularına ve internet sitelerine erişim problemi yaşanıyor. Bu durum 14 Aralık öğle saatlerinden bu yana aralıklarla devam ediyor.

Saldırının sorumlusu Rusya mı?

ODTÜ içinde bulunan, Türkiye Akademik İnternet Erişim Ağı Ulaknet’in yurt dışı bağlantısında oluşan yoğun trafik nedeniyle, Türkiye Alan Adı (nic.tr) sunucularının cevap veremediği gözleniyor.

 

Veri Merkezi yöneticileri, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinin (USOM), .tr alan adı sunucularına (nic.tr) doğru bir DDOS yada DNS hizmeti durdurma saldırısı yapıldığı yönünde ihbarların kendilerine ulaştığı yönünde bilgi verdiğini söylüyor.

 

Bu problem sebebi ile özellikle .tr alan adı uzantılı internet sitelerine (com.tr, gov.tr, net.tr) ulaşmakta zorluk yaşanıyor.

Üniversitelerdeki internet erişimi de ciddi sıkıntıya uğramış durumda. Kurumsal hizmet veren .tr uzantılı banka ve kamu siteleri gibi sitelere de zaman zaman erişilemiyor.

Türkiye içinde ve gmail gibi sunucuları yurt dışında bulunan e-posta servislerinden gönderilen e-postalar, sonu .tr uzantılı e-posta hesaplarına ulaşmıyor. Bu durum yurt içinde olduğu gibi yurt dışı e-posta ve haberleşme trafiğinde ciddi sıkıntılar sebep oluyor.

Resmi bir açıklama yapılmış olmasa da, çeşitli internet kaynaklarında, bunun Rusya kaynaklı bir saldırı olduğu ve yeterli seviyede önlem alınmazsa, internet hizmetlerinin kesilmesinin yanında devlet kurumlarımızdan bilgi çalınabileceğide öngörülüyor.

Alan adı sunucularının, önlem almak için kesilen yurt dışı erişimlerinin tekrar devreye alındığı ve yüksek trafiğin devam ettiği ifade ediliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X