Şam’da kritik görüşme

Suriye’deki PKK’nın yapılanması olan YPG’nin, Şam’da hükümet yetkilileriyle görüştü. Masada siyasi ve askeri konuların da olduğu bildirildi.

Şam’da kritik görüşme

Suriye’de hükümet yetkilileriyle terör örgütü YPG temsilcileri başkent Şam’da bir araya geldiği bildirildi. 
Görüşme, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ”Müzakereler için açık kapı bırakıyoruz.

Bu yöntem işlemezse bu bölgeleri güç kullanarak özgürleştirme yoluna başvuracağız’ açıklamasından iki ay sonra geldi. 
Görüşmenin Şam yönetiminin resmi daveti üzerine yapıldığı, 

YPG’nin omurgasını oluşturduğu  Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Eşbaşkanı Riad Darar,  Şam’a gidiş amaçlarının Suriye devletiyle siyasi ve askeri müzakereler yapmak olduğuğunu açıkladı.  

Darar, mevcut görüşmelerin SDG kontrolündeki bölgelerde halka verilen hizmetlere odaklandığını ancak ‘siyasi görüşmeler ile güvenlik görüşmelerinin de yapılabileceğini’ belirtti. Darar, görüşmeye ABD destekli SDG’nin üyelerinin de katıldığını sözlerine ekledi.

ABD’NİN POLİTİKALARI NET DEĞİL

DSM’nin bir değer eşbaşkanı İlham Ahmed ise, 25 Temmuz’da Reuters’e yaptığı açıklamada ”Rejimle iletişim kanallarının açık olması konusunda kararlıyız. Anayasa, siyasi süreç, bunlar rejim olmadan çözülmeyecek. Rejimin hiçbir yere gittiği yok. ABD’nin politikaları net değil”vurgulamıştı. 

HEDEFİMİZ İDLİB 

Bu arada Suriye Devlet Başkanı Esad, Dera ile İsrail sınırının yeniden Suriye ordusunun kontrolüne geçmesi bir sonraki hedefin Türkiye sınırındaki İdlib olduğunu söyledi. Esad, “Şimdi hedefimiz İdlib ama sadece İdlib de değil” dedi.

Rus ajansı Interfax’a konuşan Esad, “Suriye’nin doğusunda da tabii ki çeşitli gruplar tarafından kontrol edilen bölgeler var. Bu bölgelerin hepsine gireceğiz. Bu, ordunun kararı olacak. Önceliklere ordu karar verecek ve İdlib de bu önceliklerden biri” ifadesini kullandı.

ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ 

Suriye’de Halep’in kontrolünün Şam yönetimine geçmesiyle geçen yıl başlayan süreçte birbiri ardına ele geçirilen bir dizi bölgedeki silahlı gruplar ile radikal İslamcı militanlar, tahliye anlaşmaları kapsamında İdlib’e gönderilmişti.

Sınır vilayeti İdlib’in kontrolünü alma amaçlı bir operasyonun Türkiye’ye de olası etkilerinin olması bekleniyor. İdlib aynı zamanda, Türkiye, İran ve Rusya’nın Astana barış süreci kapsamında ‘çatışmasızlık bölgesi’ ilan ettiği noktalardan biri.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X