Şampiyon Bursaspor ne hale düştü! Eserinizle gurur duyun

12 yıl önce Süper Lig’de tarih yazan Bursaspor, son 4 yılda 2 lig birden düşmenin şokunu yaşıyor… 59 yıllık tarihinin en karanlık günlerini yaşayan yeşil beyazlı kulübün 1 milyar lirayı bulan borçla nasıl ayakta kalacağı sorusuna cevap aranıyor. Yiğidi düştüğü yerden kaldıracak baba yiğitlere ihtiyaç var.

Şampiyon Bursaspor ne hale düştü! Eserinizle gurur duyun

ERDAL AKÇAY

Takvim yaprakları bugün 16 Mayıs 2022’yi gösteriyor… Bundan 12 yıl önce yani, 16 Mayıs 2010’da Bursaspor Türk futbol tarihini yeniden yazmıştı… Süper Lig’in 34. ve son haftasında Atatürk Stadı’nda Beşiktaş’ı 2-1 mağlup eden yeşil beyazlı takım, Trabzonspor’un da lider Fenerbahçe ile Kadıköy’de 1-1 berabere kalmasıyla birlikte tarihinde bir ilki başararak Süper Lig’in 52. şampiyonu olmuştu. Türk futbol tarihini yeniden yazan yeşil beyazlı takımın başarısı dillere destan olmuştu. O gün ve kupa törenin yapıldığı ertesi gün yüzbinlerce Bursasporlu büyük sevinç yumakları oluşturmuştu. Bursaspor o sezonki performansıyla taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazanmıştı.

4 YILDA 2 LİG DÜŞTÜK

9 yıl önce aramızdan ayrılan merhum İbrahim Yazıcı’nın başkanlığında, Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam’ın yönetiminde, kaptan Ömer Erdoğan’ın liderliğinde rüya gibi bir sezon geçiren Bursaspor, üst üste 5 yıl Avrupa kupalarına katılırken, tarihi stadyumda Şampiyonlar Ligi şarkısını çaldırarak taraftarına unutulmaz yıllar yaşatmıştı. Devrimin üzerinden 12 yıl geçti. Özellikle son yıllarda hak etmediği şekilde kötü yönetilen yeşil beyazlı kulüp, mazisine yeni şampiyonluklar yazdıracağına ne yazık ki önce Süper Lig’den düşen ilk şampiyon takım olarak tarihe geçti. Bu yetmezmiş gibi önceki gün Bandırma’da farklı kaybeden yeşil beyazlılar, bitime 1 hafta kala tarihinde ilk kez 2. Lig’e düşerek taraftarına büyük bir acı daha yaşattı.

NEREYE GİTTİ BU PARALAR?

2013 yılından sonra göreve gelen başkanlar ve yönetimlerin neredeyse 60 milyon Euro’yu bulan oyuncu satış gelirine rağmen yeşil beyazlı kulübü hızla borç batağına sürüklemesi kaçınılmaz sonu beraberinde getirdi. Bugün Bursaspor’un borcunun 1 milyar Türk lirası olarak lanse edilmesi yeşil beyazlı kulübün önümüzdeki sezon TFF 2.Lig’de nasıl mücadele edeceği sorusunu da gündeme getiriyor. Haciz ve temlikler nedeniyle kasasına bir kuruş dahi girmeyen ve sponsorlar ile işadamlarının destekleriyle ayakta kalmaya çalışan Bursaspor’un daha kötü günler yaşamaması için şehri yönetenlerin biran önce harekete geçip yol haritası belirlemesi şart.

Teknik adam dayanmadı

Küme düşmenin şokunu yaşayan Bursaspor bu sezon 4 farklı isimle 5 kez teknik direktör değişikliğine gitti. Yeşil beyazlı ekip, sezonun henüz ilk haftasında Adanaspor ile iç sahada 1-1 berabere kaldığı maçın ardından Mustafa Er ile yollarını ayırdı. U19 takım antrenörü Ali Aköz ile çıkılan BB Erzurum deplasmanın ardından takımın başına 3. haftada gelen Fatih Tekke’nin de Bursaspor macerası uzun sürmedi. Tekke, takımla çıktığı 4 maçta sadece 1 galibiyet ve 1 beraberlik alınca yönetim teknik adamla sözleşmeyi feshetme kararı aldı.

Son karar Mustafa Er

Bursaspor’un bir sonraki adresi 7. haftada Özcan Bizati oldu. Bizati yönetimindeki yeşil beyazlılar, 9 haftada 5 galibiyet ve 1 beraberlik alsa da yine teknik adamla yollar ayrıldı. Bursaspor, 18. haftada deneyimli teknik adam Tamer Tuna’yla anlaştı. Takımla çıktığı 8 maçta sadece 1 galibiyet alabilen Tuna’yla da 25. haftada vedalaşıldı. Yeşil beyazlılar, 26. haftada başladığı noktaya döndü ve Mustafa Er’i tekrar takımın başına getirdi. 10 maçta Bursaspor’un başında sahaya çıkan Mustafa Er, 5 galibiyete imza atsa da yeşil beyazlıları kümeye düşmekten kurtaramadı.

Son 3 yılda 4 başkan çöküşü önleyemedi

Bursaspor’un dikkati çeken bir diğer istatistiği ise son 3 yılda 4 kez başkan ve yönetimin değişmesi oldu. Değişen başkanlar da yeşil beyazlılardaki kötü gidişatı durduramadı. Kulübün başkanlığına, 1. Lig’e düşmesinin ardından 2019 yılında Ali Ay’ın yerine Mesut Mestan geldi. Mestan sadece 1 yıl görev yaparak koltuğu Erkan Kamat’a teslim etti. Kamat ise bir sonraki kongrede yerini Hayrettin Gülgüler ve ekibine bıraktı. Gülgüler ekibi sadece yarım sezon kulübün başında kaldıktan sonra istikrarı sağlayamadı ve olağanüstü kongreye gitme kararı alarak, görevi Ömer Furkan Banaz’a devretti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X