Sanal müfettiş dönemi

Maliye Bakanlığı’nın kağıt ortamında bilgiyi, belgeyi incelemeyi terk etmeye başladığını belirten Burhan Gezgin, yeni yılla birlikte şirket kayıtlarına uzaktan ulaşılabileceğini vurguladı.

Sanal müfettiş dönemi

ASLIHAN AYDIN

E-defter ve e-faturanın kapsamı 1 Ocak itibariyle genişliyor. Baker Tilly Güreli Yeminli Mali Müşavirlik Ortaklarından Yeminli Mali Müşavir Burhan Gezgin, “Artık sanal müfettişlerle muhattap olacağız” dedi.

Baker Tilly Güreli Yeminli Mali Müşavirlik ve Link Bilgisayar ev sahipliğinde dün Sheraton Hotel’de gerçekleştirilen ‘vergide e-dönüşüm’ seminerinde konuşan Burhan Gezgin, Maliye Bakanlığı’nın kağıt ortamında bilgiyi, belgeyi incelemeyi terk etmeye başladığını söyledi. 2006 yılında e-beyanname ile başlayan sürecin, e-haciz, mal alış ve satış listelerini internetten gönderme ile genişletildiğini hatırlatan Gezgin, “Bunu izleyen dönemde e-faturaya geçiş kararı alındı. Yasal düzenlemesi yapıldı. Bu bir yazılım işi, dolayısı ile teknik bir durum. Entegratörlerle anlaştı ve yazılım şiketlerine lisans verdi. Geldiğimiz noktada kağıt fiziken ortadan kalkıyor. Maliye Bakanlığının belirlediği standartlarda entegratörler aracılığı ile bu iş yapılıyor” diye konuştu.

KAPSAM GENİŞLİYOR

E-fatura ve e-deftere geçişte kapsamın genişletildiğine dikkat çeken Gezgin, şunları kaydetti: “1 Ocak itibariyle 2014 yılında cirosu 10 milyon lira ve üzerinde olanlar için Maliye Bakanlığı, ‘kağıt ortamında ne fatura ne defter istiyorum’ diyor. Bu elektronik ortamda defterin ve faturanın saklanması ve ibrazını da gerektiriyor. Şu anda sistemde 20 bin civarında kişi var. Ocak itibariyle kapsamın genişlemesiyle en az bu kadar kişi daha sisteme girecek. Uygulama gittikçe yaygınlaşıyor ve tabana doğru yayılıyor.”

UZAKTAN DENETİM

E-fatura ve e-defterin daha çok denetim anlamına geldiğini dile getiren Gezgin, “Artık süpriz olmasın sanal müfettişlerle muhattap olacağız. Verginin doğru ödenip ödenmediği, vergi müfettişleri tarafından denetleniyordu. Bunları denetlemek zor ve zaman alıcı bir süreç. Bu şimdi bir e-maille halledilecek noktaya geldi. Dolayısıyla insanlarla yüz yüze olmadan, Maliye bakanlığı kayıtlarınıza uzaktan ulaşabiliyor. Örneğin Bursa’ya Ankara’dan müfettiş gelmesine gerek kalmadan işlemlerini yapabiliyorlar” dedi.

VERGİ KAÇIRMADA CAYDIRICILIK SAĞLIYOR

Ocak ayından itibaren e-tebligatın da devreye gireceğinin altını çizen Burhan Gezgin, bugüne kadar Maliye Bakanlığı’ndan bir yazı ya da ödeme emrinin posta veya memur yoluyla gönderildiğini, 1 Ocaktan itibaren bunun e-mail/mesaj yoluyla hallolacağını söyledi. Gezgin, “Vergi dairesi de artık mekandan sıyrılıyor ve sanal ortamdan işler yapılabiliyor. E-tebligata geçmek zorunda olanlar şirketler ile avukatlar, doktorlar, müşavirler, mühendisler gibi serbest meslek sahipleri” dedi. Bu sistemlerin vergi kaçakçılığında caydırıcılık sağladığını anlatan Gezgin, tespit noktasında süreci de kısalttığını aktardı. Gezgin, 2006 yılından itibaren e-dönüşüm sayesinde 750 milyon liralık tasarruf sağlandığını da sözlerine ekledi.

SON GÜN 31 ARALIK

Maliye Bakanlığı’nın hızla yeni teknoloji sistemlerini kullandığını ifade eden Gezgin, bu yılın sonuna kadar e-tebligat, e-defter, e-fatura için kapsamdaki kişilerin başvurması gerektiğini, aksi halde ceza uygulanacağını bildirdi.

YAZILIM ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR

Link Bilgisayar Genel Koordinatörü Hayguyi Antikacıoğlu, seminerde kapsama giren vergi mükelleflerini teknik olarak bilgilendirerek müracat kullanım ve işleyiş hakkında açıklamalarda bulundu. E-dönüşüm uygulamalarında yazılımın önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Antikacıoğlu, “Faturaların entegratörler aracılığı ile ya da gelir idaresi üzerinden gönderilmesi isteniyor. Defterde de artık yevmiye ve kebir defterlerini Gelir İdaresi’nden onaylı olmayan bir yazılım kabul edilmiyor” dedi. 1 Ocaktan itibaren uygulanmaya başlayacak e-arşiv hakkında da bilgi veren Antikacıoğlu, “5 milyon cirosu olup internetten satış yapan firmaların zorunlu girmesi gereken bir uygulama. Şirketler kağıt olarak muhafaza edecekleri faturları elektronik ortamda saklayacaklar. Alıcısına da maille gönderebilecekler. Kağıt ortadan kaldırmaya gayret edilirken, elektronik veride de denetim yapmayı kolaylaştırmak amaçlanıyor. Mükellef, kağıt, depolama, posta gibi maliyetlerden kurtuluyor” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X