Sanatın en kırılgan hali Bursa’da

Sofraların besleyici gıdası yumurta, sanatçı Yusuf Eygören’in ‘Yumurtadan Sanata’ adlı sergisiyle sanatseverlerin ilgisine sunuldu. Eygören, “Yumurta oyma sanatı incelik ve sabır isteyen bir sanat” dedi.

Sanatın en kırılgan hali Bursa’da

Dilek Atlı

Protein deposu ve Türk mutfağının vazgeçilmez besin kaynağı yumurta bambaşka bir alanda daha boy gösteriyor. Yumurta oyma sanatının Türkiye’deki ismi olan sanatçı Yusuf Eygören, birbirinden ilginç tasarımlarla Zafer Plaza AVM’de gerçekleştirilen sergide, sanatseverlerle buluştu. Hastavuk sponsorluğunda gerçekleştirilen Yusuf Eygören’in ‘Yumurtadan Sanata’ sergisinin açılışında Bursalılar bu ilginç sanata büyük ilgi gösterdi.

 

Sergide Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Muhsin Özlükurt, Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Rahşan Duygu Tursun, Hastavuk A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, Hastavuk A.Ş. Halkla İlişkiler Müdürü Bircan Özkan, Zafer Plaza Basın ve Aktivite Yönetmeni Gamze Geylani, Yumurtadan Sanata Sergi Koordinatörü gazeteci Murat Akarçay da hazır bulundu.

‘BENİM İÇİN TUTKU…’

İnce işçiliğe dayalı sanat eserlerinin yapımı konusunda bu zamana kadar yaklaşık 40 ülkede incelemeler yapan Yusuf Eygören, yumurta oyma sanatı ile bundan 10 yıl önce Çin’e yaptığı ziyarette tanıştığını söyledi. Bu zamana kadar yumurta oymacılığı sanatı üzerine sayısız eser çalışması gerçekleştiren Yusuf Eygören, “Yumurtadan Sanata” adını taşıyan sergi ve performans projesiyle yumurtanın sanat eserine dönüşmesinin hikâyesini tüm Türkiye’ye anlatmayı hedeflediğini belirtti. Eygören şunları kaydetti: 

“Yumurta oyma sanatını ilk yapan ustalardan biriyim. 10 yıldır vazgeçilmez bir tutku oldu ben de. Afyon sergisiyle başladık. Büyük ilgi görünce devam etme kararı verdik. Afyon’dan sonra İzmir, Antalya, Eskişehir’e gittik. Şimdi de Hastavuk sponsorluğuyla Bursalılarla buluştuk. Kanatlı Tanıtım Grubu (Turkish Poultry) ise bizim Türkiye sponsorluğumuzu üstlendi. Çok teşekkür ediyorum kendilerine.”

Yumurta oyma sanatını ilgi duyan herkesin yapabileceğini de belirten Eygören, yapım işlemlerini şu sözlerle aktardı: 

“Temiz, pırıl pırıl, beyaz bir yumurta alıp içini çiğ iken boşaltmanız gerekiyor. Bundan sonra sabunlu su ile yıkayıp iki gün kurumaya bırakıyorsunuz. İyice kurduktan sonra hızlı devirli bir matkapla delmeye başlıyorsunuz. Çiçek motifleri ve hat sanatını uyguluyorum ben. Deldikten sonra boyadım ve içine ışık koydum. Kırılmasın diye de cam bir fanusun içine koyularak her mekanda kullanılabilecek bir obje halini aldı.”

 

‘YUMURTA ÖNEMLİ BİR GIDA…’

Müjdat Sezer de, yapılan çalışmaları ilgi ve beğeni ile takip ettiğini belirterek şunları söyledi: 

“Yumurtayı sanatla birleştirmek önemli bir konu. Eygören de bunu başarıyla gerçekleştirmiş. Yumurta herkesin bildiği gibi beslenme açısından çok önemli ve ekonomik bir gıda. Dolayısıyla sanatla birlikte yumurtanın bu üstün özelliğini de paylaşmış bir serginin Bursa ayağında sponsor olduk. Sergi 8-10 ilde daha devam edecek. Alışveriş merkezleri vatandaşla buluşması için sergi mekanı olarak seçildi. Dolayısıyla hem sanata hem de yumurtanın besleyici değerine dikkat çekmek üzere böyle bir aktivite planladık. Bursalıları bekliyoruz.”

Sergisi, 26 Ekim Çarşamba gününe kadar ziyaret edilebilecek. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X