Sanayici ve esnafın bankalardan beklentisi var

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sanayici, esnaf ve tüccarların bankalardan beklentileri olduğunu ancak kendi aralarındaki alışverişlerde uyguladıkları faiz oranlarının da yüksek olduğunu söyledi.

Sanayici ve esnafın bankalardan beklentisi var

Tüfenkci, yaptığı açıklamada, gümrüklerdeki işlemlerin koordinesinin tek elden yürütülmesi gerektiğini ifade etti. 19 bakanlıkla paydaş çalışılması gereken bir alan olduğuna işaret eden Tüfenkci, Başbakan Binali Yıldırım’ın gümrüklerdeki işlemlerin tek noktada toplanması noktasında talimat verdiğini kaydetti. Gümrük işlemlerinin laboratuvar boyutu da olduğuna dikkat çeken Tüfenkci, bu laboratuvarları da tekleştirmek istediklerini vurguladı. Bakan Tüfenkci, gümrük kapılarında son teknolojiyi kullandıklarını belirterek, ”Kağıdı kaldırmak ve otomayona geçmek istiyoruz. Güçlü bir bilişim altyapımız var. Tüm işlemleri kağıtsız ortamda yapmak istiyoruz. 1 saat kazandırırsak bunun toplam ticarete faydası yüzde 1’e tekabül ediyor” dedi. 

Başbakan Binali Yıldırım’ın bankalara makul bir faiz oranı belirlemeleri noktasında yaptığı çağrıyı hatırlatan Tüfenkci, şöyle devam etti: 

”Tacirlerimiz de kendi aralarındaki satışlarda faiz oranlarını düşürmeli. Sanayicimizin, esnafımızın, tüccarımızın haklı olarak bankalardan beklentileri var ancak kendi aralarındaki alışverişlerde uyguladıkları faiz oranları da yüksek. Onları düşürmeleri gerekiyor.”

900 LİTRE ÖTV’SİZ YAKIT

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olmaksızın yakıt veren gümrük kapılarının sayısını artırmaya yönelik Bakanlar Kurulu Kararının yakın zamanda çıkmasını beklediklerini dile getiren Tüfenkci, Maliye Bakanlığının bu konudaki çalışmalarını bitirdiğinin altını çizdi . Bülent Tüfencki, ”ÖTV’siz akaryakıtta 550 litre olan muafiyetin ihracatta 900 litreye çıkarılması konusunda bir ön kabülümüz var. İthalatta muafiyet oranı ise aynı şekilde korunuyor” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X