Sanayiciye dönük yeni destek

Kalkınma Bakanı Yılmaz, “Sanayicimize dönük yeni bir destekleme paketi konusunda çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Sanayiciye dönük yeni destek

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda, gündeme ilişkin soruları yanıtlıyor.

AA’nın son yıllarda çok farklı bir konuma yükseldiğini belirten Yılmaz, dünyadan Türkiye’ye ve Türkiye’den dünyaya bilgi akışı noktasında AA’nın çok önemli bir misyonu yerine getirdiğini kaydetti.

Başkanlık sistemi konusundaki soruları yanıtlayan Yılmaz, 7 Haziran seçimleri ve sonrasının büyük önem önem taşıdığını ifade etti. Yılmaz, bu dönemi ikinci atılım dönemi olarak gördüklerini vurgulayarak, “12 yıllık süreçte Türkiye birinci atılım dönemini tamamladı ancak bu yetmez. Füzelerin ikinci ateşlemesi gibi, 7 Haziran seçimleri de bunun ateşi olacak. Türkiye değişmeye, dönüşmeye devam edecek” dedi. 

Yeni Anayasa tartışmalarının büyük önem taşıdığını kaydeden Yılmaz, 7 Haziran seçimlerinin ardından bu konuyu ülkenin gündeminden düşürmek istediklerini söyledi.

Yılmaz, Türkiye’nin 21. yüzyılda iddialı bir ülke olduğunu belirterek, 2023 hedefleri için temel meselelerin çözülerek ilerlenmesi gerektiğine işaret etti.

Türkiye’nin demokrasisini her geçen yıl daha ileri götürdüğünü belirten Yılmaz, “Demokratik sistemlerde farklı yönetim sistemleri var. Biz de başkanlık sisteminden yana tercihte bulunan bir hükümetiz. Niye bunu istiyoruz? Çünkü, Türkiye’nin istikrara ihtiyacı var. İstikrar, iddialı ülkeler için daha önemli. Çok zorlu bir çözüm süreci var, dış politikada çok güçlü olmamız gereken bir dönemdeyiz. Bunları hesaba kattığımızda biz başkanlık sisteminin çok daha yararlı olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yılmaz, başkanlık sisteminin keyfilik olduğuna dair imaj oluşturmaya çalışanlara dikkati çekerek, kendilerinin doğrusunu anlatacaklarını söyledi. 

Türkiye’nin son 12 yılda önemli sıçramalar yaptığının altını çizen Yılmaz, “Önümüzdeki süreçte kanunlardan yollara, eğitimden sağlığa, her alanda daha kaliteli bir ülke inşa etmek istiyoruz. Türkiye için önümüzdeki dönem ince işçilik dönemi başlayacak. Kaba inşaat bitti, artık ince işçilik gerekiyor. Türkiye’nin her noktasını ince ince işleyerek gelişmiş bir ülke yolunda ilerlemeye devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu. 

“Hakan Fidan tartışmalarını kapatmak gerekiyor”

Bakan Yılmaz, Hakan Fidan’ın MİT Müsteşarlığına geri dönmesine yönelik soruyu yanıtlarken, Fidan’ın bürokrasiden arkadaşı olduğunu ifade etti.

Fidan’ın çok değerli bir insan olduğunu, ülkenin en önemli sorunlarına katkı yaptığını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

“Siyasi anlamda bir aday adaylığı söz konusu oldu. Daha sonra adaylığını geri çekti. Bundan sonra MİT Müsteşarı olarak görev yapmaya devam edecek. Bunu tartışma konusu yapmayı anlayamıyorum. Hakan Fidan, önemli sorumluluklar üstlenmiş bir kişi, ülke bekası adına MİT de çok önemli bir kurum. Bu tür ve kurumları ve başındaki insanları yıpratmamak gerekiyor. Seviyeyi dikkate almadan yapılan eleştirileri tasvip etmek mümkün değil. Elbette muhalefet eleştiri yapabilir ama ülkemize hizmet eden insanları korumamız gerekiyor. Bu tartışmaları kapatmak gerektiğine inanıyorum. Bir dönem siyasi arenada demokratik olarak hakkını kullanmaya yönelik iradesi oldu, sonra diğer şekilde ülkeye daha faydalı hizmetler yapacağı kanaati ile görevine geri döndü. Bu tartışmayı geride bırakmalıyız.” 

“Anayasayı değiştirecek çoğunlukta milletvekili çıkarmak istiyoruz”

Kalkınma Bakanı Yılmaz, 7 Haziran Genel Seçimlerine ilişkin beklentisinin sorulması üzerine de AK Parti’nin bu seçimlerde de başarısını devam ettireceğini söyledi. 

AK Parti’nin farklı bir parti olduğunu kaydeden Yılmaz, kurulduktan sonra tek başına iktidara gelmenin istisnai bir durum olduğunu dile getirdi. Yılmaz, partinin iktidardayken de her seçimde oylarını artırdığına işaret etti.

Yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iyi bir geçiş sağlandığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

“Kamuoyu yoklamaları yapıyoruz, sürekli sahadayız. Geçmişte bir dönemini bile tamamlayamayan partiler vardı ama AK Parti 12 yıldaki başarı ile konuşuluyor ve biz halkın içindeyiz. AK Parti yine çok büyük bir başarı ile bu seçimden çıkacak, siyasi istikrar devam edecek, bu görülüyor. Dozajının ne olacağı tartışılabilir. HDP’nin barajı geçmesi milletvekili sayımızı etkileyebilir. AK Parti’nin tek başına iktidar olacağına yönelik tartışma yok. Bizim önümüzdeki genel seçimlerdeki amacımız anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip olmak ama en azından 330 milletvekilini aşarak anayasayı halkın onayına götürebilecek bir çoğunluğu elde etmek.”

“Çözüm süreci hayati önemde”

Çözüm sürecinin ülkenin en hayati süreci olduğunu belirten Yılmaz, “Çözüm süreci çok kritik bir süreç. Sadece siyasi açıdan değil. Doğu’nun, Güneydoğu’nun kalkınması için hayati bir süreç. Ben inanıyorum ki bu süreçten kim yan çizerse, kim bu süreçleri sabote ederse, gerekli cevabı, demokratik olarak halkımızdan alacaktır” diye konuştu.

Bakan Yılmaz, “Çözüm Süreci ile birlikte yatırımcılar adeta sıraya girdiler, Organize Sanayi Bölgelerinde yer bulamamaya başladık. Batman’da, Mardin’de, Urfa’da bir çok ilimizde çok ciddi anlamda bir yatırım talebiyle karşı karşıya kaldık” ifadelerini kullandı.

“Finansal piyasalar bir süre sonra durulacaktır”

Yılmaz, doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına ilişkin, “Büyük oranda bizdeki yaşananlar da küresel düzeyde yaşananların bir yansıması. Bizim gibi birçok ülkede bu durumu yaşıyor, para birimlerinde şu veya bu oranda değer kayıpları söz konusu. Bu bir kriz değil, bunu 2008’de yaşananlarla mukayese etmemek lazım… Bugün bir dalgalanmadan, bir çalkantıdan bahsedebiliriz. Finansal piyasalar bir süre sonra durulacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

“Yeni bir destekleme paketi konusunda çalışma yapıyoruz”

Yatırımcının maliyetlerini düşürmek için çalışma yaptıklarını belirten Yılmaz, “Dün yaptığımız toplantının (Başbakan Davutoğlu başkanlığındaki toplantı) sonuçlarından birisi de bu oldu. Özellikle sanayicimize dönük yeni bir destekleme paketi konusunda çalışmalar yapıyoruz. İstihdamı, yatırımı ve üretimi artırmaya dönük yeni tedbirleri önümüzdeki dönemde gündeme getireceğiz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X