Sanayide ’10 numara’ üretim

Sanayide çarklar eylülde hızlı döndü. Bakan Özlü, özellikle dış talepteki toparlanmanın sanayi ürünleri ihracatını artırdığını, bunun da rakamlara yansıdığını kaydetti. Ekonomistler, büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti.

Sanayide ’10 numara’ üretim

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, eylülde ağustos ayına göre yüzde 0,6 yükseldi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artış gösterdi. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde ise geçen yılın eş dönemine göre yüzde 13,4 artış kaydedildi. Eylülde 129,5 olarak hesaplanan söz konusu endeks, 2016’nın aynı ayında 114,3 seviyesinde bulunuyordu.

SEKTÖRLERDE SON DURUM

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, eylülde madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 5,7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,6 artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörlerine bakıldığında ise madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10,4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 13 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları incelendiğinde, söz konusu ayda bir önceki aya göre en fazla azalış yüzde 0,7 ile dayanıksız tüketim malında gerçekleşti.

UZMANLAR BÜYÜME VERİSİNİ GÜNCELLEDİ

Ekonomistler, güçlü gelen sanayi üretimi verisinin ardından üçüncü çeyrekte büyümenin çift haneyi görebileceğini belirtirken, yılın tamamına ilişkin büyüme tahminlerini de yukarı yönlü güncelledi. Ziraat Bankası ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Üçüncü çeyrekte büyümenin çift haneyi zorlamış olabileceğini tahmin ettiğini söyledi. Yılmaz, ”Büyümedeki baz etkisi ile enflasyondaki baz etkisi farklı dinamiklerdir. Büyümede ‘taşıma’ kavramı sayesinde bu yıldan önümüzdeki yıla ‘büyüme’ taşıyacağımız görüşündeyiz. Bu nedenle 2017’deki yüzde 6 üzeri büyüme hızını önümüzdeki yıl yüzde 5 ile sürdüreceğimiz görüşündeyiz” değerlendirmesinde bulundu. Ekonomist Haluk Bürümcekçi de, ”Son çeyrekte yüzde 4’ün altına inilse bile yılı OVP hedefi olan yüzde 5,5 üzerinde yüzde 6-7 aralığında bir büyüme ile kapatmamız mümkün görünmektedir” dedi. İş Yatırım ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu ise 2017 yılı büyüme tahminlerini yüzde 5,1’ten yüzde 6’ya çektiklerini açıkladı.

YÜKSEK KALMAYA DEVAM EDECEK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayi üretiminin eylül ayında da beklentilerin üzerinde bir artış sergilediğine dikkat çekerek, ”Elde edilen veriler ülke büyümesinin yıl sonunda beklentilerin dahi bir miktar üzerinde olacağına işaret etmektedir. Özellikle dış talepteki toparlanma sanayi ürünleri ihracatını artırmış ve bu veriler sanayi üretimi rakamlarına yansımıştır” dedi. İç tüketimi artırmak üzere aldıkları tedbirlerin ve piyasaya güvenin yükselmesinin iç talebin artmasına yardımcı olduğunu dile getiren Özlü, bu durumun çarkların daha da hızlı dönmesini sağladığını kaydetti. Özlü, ”Ayrıca, sermaye malı ve dayanıklı tüketim malındaki üretim artışı piyasalara güvenin tekrar geldiğini göstermektedir. İç talep artık düzene girmiştir. Geçtiğimiz dönemlerde ertelenen tüketim ve yatırım harcamalarının da devreye girmesiyle iç talep ve sanayi üretimi yüksek kalmaya devam edecektir” diye konuştu.

SANAYİCİ EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da yaptığı yazılı açıklamada, verilerin piyasa beklentilerinin üzerinde olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

”Bu oran sanayicilerimizin yoluna emin adımlarla devam ettiğinin güçlü göstergesidir. Reel sektörde işler yolunda gitmekte, göstergeler de bunu teyit etmektedir. Bu veriler önümüzdeki dönemde özel kesim yatırımları için de olumlu sinyaller vermektedir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X