‘Sanayiyi büyütmemiz lazım’

Türkiye’nin son dönemde sanayisini ihmal ettiğini, ön plana çıkarılan başka sektörlerle zenginlik oluşturduğunu belirten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, ”Sanayiyi güçlendirmemiz, büyütmemiz lazım” dedi.

‘Sanayiyi büyütmemiz lazım’

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, sanayinin ekonomi içindeki payının yüzde 35’lere çıkartılması gerektiğini, aksi takdirde yeni Türkiye’nin güçlü olmayacağını söyledi.

Yılmaz, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ‘Sanayinin Geleceği ve Endüstri 4.0’ oturumunda yaptığı konuşmada, sanayici, girişimci, işadamı potansiyelinin Türkiye’nin geleceğinin liderlik sorumluluğunu taşıdığını vurguladı. Yılmaz, “Eskisi gibi krizlerden etkilenmiyoruz. Yapılandık, cüsselendik, bu çok önemli” dedi.

Türkiye’de 2014’te ekonomi içinde sanayinin payının yüzde 27 seviyesinde olduğunu anlatan Yılmaz, “Bunun tehlikeli sınırı, büyümemizin, istihdam oluşturmamızın ve zenginleşmemizin gerektirdiği sınır, yüzde 29. Türkiye’nin karnesinde bu sınırın altına düşmesi nedeniyle bir sıkıntı oldu. Bunu sanayicilerimize mal etmiyorum. Türkiye’nin bu dönem içinde sanayisini ihmal ettiği kanaatindeyim. Başka sektörler ön plana çıktı. Bu sektörlerle de Türk ekonomisi, istihdam ve zenginlik oluşturdu” diye konuştu.

TARIM DEVRİMİNİ ISKALADIK

Sanayinin ekonomi içindeki payının yüzde 35’lere çıkartılması gerektiğine işaret eden Yılmaz, ”Tarım devrimini ıskaladık, sanayi devrimimiz tam oturmadı. Zenginliğin, sermaye birikiminin kaynağı olan tarımda yeteri kadar sermaye biriktiremedik. Sanayiyi yüzde 35’lere çıkartmazsak yüzde 27’lerdeki bir sanayi payının üzerine kurulacak yeni dünya, yeni Türkiye, bence güçlü olmayacak. Sanayiyi güçlendirmemiz, büyütmemiz, tabanda geliştirmemiz lazım. Dijital devrim, sanayicilerin öncülüğünde gerçekleştirilebilir” ifadelerini kullandı.

İTİBAR SERMAYEDEN ÖNEMLİ

Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, hikayelerinin küçük bir havlu mağazası açarak başladığını anımsatarak, ticarette itibarın önemine değindi. Özdilek, ”İtibar, sermayeden daha önemli. İtibarınız varsa sermayeden daha fazla mal alıp satabiliyorsunuz. Hatta işiniz bozulsa, iyi niyetliyseniz, mal aldığınız firmalar size fazlasıyla mal verebiliyor. Bankalar ise bilançoya bakar. Bilançoda kar varsa parayı verir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X