Şanssız vekiller emekli olamayacak

7 Haziran’da Meclis’e giren ancak aday listesinden çıkarılan 67 yeni vekil, iki yıl görev yapmadıkları için 8 bin 200 lira olan milletvekili emekli maaşı alamayacak.

Şanssız vekiller emekli olamayacak

İlk kez milletvekili olan AK Parti’den 53, CHP’den 3, MHP’den 8 ve HDP’den 3 yeni vekil, önceki gün açıklanan 1 Kasım ‘kesin aday’ listeleriyle büyük bir hayalkırıklığına uğradı. 1 Kasım’a kadar sadece 5 aylık milletvekilliği maaşı alacak olan vekiller, yeni dönemde olmayacaklar. Bu isimler, vekillik görevini 2 yıl yapamadıkları için ‘milletvekili emeklisi’ de olamayacaklar.

Yasa gereği bir ismin milletvekili emeklisi olabilmesi için en az 2 yıl parlamentoda görev yapma şartı bulunuyor. Emekli milletvekilleri 8 bin 200 lira civarında emekli aylığı alıyorlar. Emekli olup vekilliğe devam edenler ise 15 bin lira civarında milletvekili maaşıyla birlikte toplamda aylık 23 bin lira gelir elde ediyorlar.

İŞTE O İSİMLER

Sadullah Kısacık (Adana), Halil Ürün (Afyon), Remziye Sıvacı (Afyon), Nevzat Palta (Aksaray), Mehmet Sadık Atay (Aydın), İsmet Su (Bursa), Önder Matlı (Bursa), Cahit Bağcı(Çorum), Mehmet Yüksel (Denizli), Bilal Uçar (Denizli), Şemsettin Emir(Edirne), Şuay Alpay (Elazığ), Serpil Bulut (Elazığ), Talha Erol Durmaz (Erzincan),Adnan Yılmaz (Erzurum), Salih Koca (Eskişehir), Turhan Alçelik (Giresun), Kemalettin Aydın (Gümüşhane), Mehmet Alğan (Hatay), Recep Özel (Isparta), İdris Güllüce (İstanbul), Osman Can (İstanbul), Alev Dedegil (İstanbul), Hüseyin Yayman (İstanbul), Ethem Tolga (İstanbul), Sevim Savaşer (İstanbul), Özlem Zengin (İstanbul), Abdürrahim Boynukalın (İstanbul), Uğur Işılak (İstanbul) Mustafa Afşin Yazıcıoğlu (İstanbul), Cemil Şeboy (İzmir), Sevde Beyazıt Kaçar (Kahramanmaraş), Osman Kahveci (Karabük), Mehmet Uçum (Kars), Mustafa Gökhan Gülşen (Kastamonu), Ahmet Doğan (Kayseri), Yaşar Karayel (Kayseri), Kemal Tekden (Kayseri), Havva Çalış (Kayseri), Oğuz Kaan Köksal (Kırıkkale), Hamdı Irmak (Kırklareli), Cemalettin Kaflı (Kocaeli), Rüveyde Gülseren Işık (Konya), Muhammet Gültak (Mersin), Muhsin Kızılkaya (Mersin), Hasan Kökten (Muğla), İhsan Şener (Ordu), Seyit Eyyüboğlu(Şanlıurfa), Mazhar Bağlı(Şanlıurfa), Hamide Sürücü (Şanlıurfa), Fatma Gaye Güler (Tokat), Ayşenur İslam (Sakarya), Ali İnci (Sakarya).

2 YIL VEKİLLİK ŞART

Milletvekillerinin emekliliğe hak kazanabilmeleri için 2 yıl vekil olarak görev yapmalarının yanı sıra diğer çalışanlarda olduğu gibi yaş ve prim gün şartlarını yerine getirmeleri gerekiyor. Bir başka ifadeyle yaş ve prim gün şartını dolduranların, vekil emekli maaşı alabilmeleri için 2 yıl bu görevi sürdürmeleri şartı bulunuyor. Örneğin, 1 Kasım seçimlerinin ardından Meclis’e gelen ve 2 bin lira emekli maaşı olan emekli bir ismin, ‘milletvekili emeklisi olabilmesi’ yani emekli maaşının 8 bin 200 liraya çıkabilmesi için; 2 yıl vekil olarak görev yapması gerekiyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X