Şaşırtan buluş! İlkel silahların hammaddesi dünya dışından gelmiş

Tunç Çağı’na ait birçok metal silah ve eşyanın meteor taşından yapıldığı ortaya çıktı. Araştırmaya göre M.Ö. 1200 yılına kadar demir nadir bir madendi.

Şaşırtan buluş! İlkel silahların hammaddesi dünya dışından gelmiş

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi’nden bilim insanı Albert Jambon, Tunç Çağı’na ait demir aletlerin çok büyük bir kısmının meteor taşından yapılma olduğu yönündeki varsayımı doğruladı.

Araştırma sonuçlarını Journal of Archaeological Science dergisinde yayınlayan Jambon, X ışını floresan spektrometresini kullanarak Tunç Çağı’nda kullanılan aletlerin kimyasal analizini yaptı. İncelenen nesneler arasında, Mısır boncukları (M.Ö. 3200), Firavun Tutankhamun’un başlık ve hançeri (M.Ö. 1350), Suriye’deki Umm el-Marra tepesindeki kazılarda bulunan kolye (M.Ö. 2300), Suriye’deki Ugarit  antik kentinde bulunan balta (M.Ö. 1400) ve Çin’deki Shang Hanedanı (M.Ö. 1400) dönemine ait silah ve süs eşyaları yer alıyor.

İDDALI EŞYALAR

Analiz sonuçlarına göre, tüm bu eşyalar, M.Ö. 1300-1100 yılına kadar süren Tunç Çağı’nda meteor taşı maddesinden yapıldı. Bu aletlerin kullanıldığı dönemde demir ürünleri nadir kullanıldığını gösteren araştırmaya göre, aletlerin sayısı M.Ö. 1200 yılından itibaren artmaya başladı. Jambon’un araştırması ayrıca meteordan elde edilen materyalin farklı halklar tarafından da kullanıldığını da ortaya koydu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X