Şaşırtmadı

Yunanistan Başbakanı Çipras geleneği bozmadı ve ilk yurt dışı gezisini Güney Kıbrıs’a yaptı.

Şaşırtmadı

Kıbrıs sorununa farklı açıklamalar beklenirken, Çipras bilinen Yunan tezlerini tekrarladı. Ancak ziyaret sırasında dikkat çekici bir görüşme de tarihe geçti. 

Yunanistan’da büyük umutlarla iktidara gelen Başbakan Aleksis Çipras, Avrupa’daki temasları kapsamında ilk durağı olan Kıbrıs Rum Kesimi’ne gitti.

 

Kıbrıs Rum yönetiminin egemenlik  haklarının ihlal edildiği çok zor bir dönemde Ada’ya geldiğini belirten Çipras, KKTC adına Akdeniz’de sismik aramalar yapan Barbaros’un Rum kesiminin egemenlik haklarını  ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini  savundu. 

Rum lideri Nikos Anastasiadis  ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Çipras’tan Kıbrıs sorununa ilişkin farklı açıklamalar bekleniyordu. Ancak Siriza lideri de tıpkı önceki Yunan başbakanı gibi konuştu. Geçmiş hükümetlerin sürdürdüğü politikaları devam ettirir nitelikte mesajlar verdi ve Rum tezlerini açık bir şekilde destekledi. 

EGEMENLİK İHLALİ

Türkiye’nin Akdeniz’e gönderdiği yüksek donanımlı sismik arama gemisi Barbaros Hayreddin Paşa’nın bölgedeki varlığının Rumların egemenlik hakkını ihlal ettiğini öne süren Yunan Başbakanı Aleksis Çipras, Kıbrıs sorununun bu tür gerilimlerle bir yere vardırılamayacağını belirtti. 

Çipras, ‘Kıbrıs görüşmelerinin  devamı için karşılıklı saygı gerekiyor. Türk-Yunan ilişkilerinin  geleceği de  Kıbrıs sorununun çözümünden geçer’ diye konuştu. 

BM KARARLARI

Yunan Başbakanı Çipras Ada’da, adil ve kalıcı çözümün BM kararları çerçevesinde iki toplumlu iki  bölgeli ve tek uluslararası  kimliği ve egemenliği olan  bir federal yapı olacağını söyledi. Çipras bir soru üzerine Kıbrıslı Türklere de işbirliği ve beraberlik çağrısı  gönderdi Çipras, ‘Ada’da çözüm  barış ve refah getirecek’ diye konuştu. 

TARİHİ GÖRÜŞME

Tarihte ilk kez bir Yunan başbakanı Türk sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. Aliksis Çipras, Güney Kıbrıs’ta Hilton Otel’de Türkler ve Rumlar ile bir araya geldi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X