Savaş alarmı

Kuzey Pasifik’teki Kore Yarımadası’nın çevresinde sular ısınıyor. ABD donanmasına ait bir savaş filosunun Kore çevresine göndermesi üzerine Kuzey Kore savaş alarmına geçti.

Savaş alarmı

Başkent nüfusunun dörtte biri tahliye edildiği, yabancı gazetecilerin bilinmeyen bir yere götürüldüğü iddia edildi. Kuzey Kore’nin  yeni bir nükleer silah denemesine girişebileceği belirtildi.

Kore Yarımadası’nda tansiyon yüksek. Batılı ülkelerin tüm uyarılarına rağmen, Kuzey Kore’nin yeni bir  nükleer silah denemeye hazırlandığı  yönünde iddialar var. 

Bu iddiaların nedeniyse, ülkenin Punggye-ri  nükleer tesisindeki hareketlilik. Batı basını nükleer denemenin Kuzey Kore’nin kurucu lideri Kim  il Sung’un 105. doğum günü  kutlamaları sırasında yapılabileceğini yazdı. Yarın düzenlenecek olan kutlamalar için, 200 yabancı gazeteci  Kuzey kore’ye davet edildi. Gazeteciler kutlamalar öncesinde, başkent Pyonyang’da bir cadde ve çok katlı bina kompleksinin açılışına  götürüldü. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da törendeydi ancak nükleer denemelerle ilgili iddialar hakkında hiçbir açıklama yapmadı. 

ABD BEKLEMEDE

Kuzey Kore’nin gerçekten bir nükleer deneme yapması halinde ABD’nin nasıl bir tepki vereceği merak konusu. Nükleer kapasiteli USS Carl Vinson adlı uçak gemisi ve ona eşlik eden savaş gemilerini bölgeye gönderen ABD Başkanı Donald Trump, bu hafta içindi sosyal medya üzerinden yaptığı açkılamada ”Kuzey Kore belasını arıyor. Çin yardım etmeye karar verirse, bu harika olur. Yardım etmezse de biz sorunu  onlar olmadan çözeriz’demişti. 

BAŞKENTTE TAHLİYE

ABD’nin Suriye’ye olduğu gibi Kuzey Koreye’de askeri bir operasyon düzenleyerek gözdağı verebileceği konuşuluyor. İşte bu ortamda Kuzey Kore lideri  Kim Jong-un başkent Pyonyang’da yaşayan halkın yüzde 25’lik kısmının başka yerlere  götürülmesi talimatı verdiği öne sürüldü. Ayrıca ordunun savaş pozisyonu aldığı ülkede, sirenlerin çaldığı ve halkın sığınaklara yönlendirildiği şeklinde iddialar var. 

Kuzey Kore bugüne kadar tam beş kez nükleer deneme gerçekleştirdi. Batılı uzmanlar Kuzey Kore’nin iki yıl içerisinde ABD’yi vurabilecek kapasitede nükleer füze gerçekleştirebilir.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe ise Kuzey Kore’nin elinde sinir gazıyla donatılabilen füzeler olduğunu  savundu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X