Savaş çanları

Rusya ile ABD arasındaki Suriye gerginliği her geçen dakika daha da tırmanıyor.

Savaş çanları

Amerikan Başkanı Donald Trump’ın askeri operasyon sinyalinden sonra ABD ve Rusya BM’deki oturumda birbirine girdi. 

Rus temsilci saldırının çok ağır sonuçları olacağı tehdidini savurdu. ABD Başkanı Trump Latin Amerika gezisini iptal etti.Suriye ordusu, Amerika’nın olası bir operasyonuna karşı alarm durumuna geçti. 

ABD, İngiltere ve Fransa’nın askeri operasyon sinyali verdiği Suriye konusunda açıklamalar sertleşirken; Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın Cuma günü başlaması beklenen Latin Amerika turunu iptal ettiğini duyurdu. Bu açıklama, askeri operasyon sinyali olarak yorumlandı.

KRİTİK KARAR BEKLENİYOR

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a daha önce ‘hayvan’ diyen ABD Başkanı Donald Trump, Suriye için 24 veya 48 saat içerisinde kritik bir karar alacaklarını açıklamıştı.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon ise, Başkan Trump’a Suriye’deki kimyasal saldırıya yanıt için bir dizi askeri seçenek sundu.

ABD ordu sözcüsü Albay Patrick Ryder, ‘Askeri seçenek kesinlikle değerlendiğimiz bir şey. Potansiyel askeri seçeneklere bakıyoruz ve bunu Başkan Trump’a sunuyoruz’ dedi.

RUSYA: SİZDEN SONRA KAOS KALIYOR

BM Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) Suriye toplantısında Rusya ile ABD temsilcileri arasında atışma yaşandı.Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Alekseevich Nebenzia, ABD’nin olası bir Suriye saldırısının ‘çok ağır sonuçları’ olacağı uyarısını yaptı.

Nebenzya, ‘ABD, İngiltere ve Fransa yönetimi, hiçbir neden olmadan ve sonuçları düşünmeden Rusya’ya yönelik cepheleşme politikasını izliyor ve diğerlerini de buna itiyor’dedi.  

Nebenzya,  ‘Girdiğiniz her yerde, dokunduğunuz her şeyde sizden sonra kaos kalıyor ve sizler bu kaosun bulanık sularında balık avlamaya çalışıyorsunuz ama sadece mutant balıkları yakalayabiliyorsunuz’ diye kaydetti.

ABD temsilcisi Nikki Haley, BM Güvenlik Konseyi harekete geçse de geçmese de ABD’nin saldırıya yanıt vereceğini söyledi.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi konuşmaya başlayınca ise ABD, İngiltere ve Fransa Daimi Temsilcileri, Güvenlik Konseyi salonunu terk etti.

RUSYA ‘DİPLOMASİ’DEN YANA!

Diğer yandan Rusya’dan yeni açıklamalar geldi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ABD ve diğer batılı ülkelerin halihazırdaki pozisyonlarının yapıcı olmadığını söyledi.

Peskov, ‘ABD gerçeklerle yüzleşmeyi reddediyor ve kimyasal madde kullanıldığına dair suçlamalarda bulunuyorlar’ dedi. Moskova yönetiminin diplomatik çabalardan vazgeçmediğinin altını çizen Kremlin sözcüsü, Batılı ülkeleri tarafsız soruşturma istememekle suçladı.

SURİYE ORDUSUNDA ALARM!

Suriye ordusu ve milisleri, bir saldırı ihtimaline karşı kırmızı alarma geçti. Alman haber ajansı, hedef olabilecek bazı askeri üslerin boşaltıldığını bildirdi. Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait uçakların Rusya’nın Suriyedeki Hmeymim hava üssüne konuşlandığı öne sürüldü. 

ŞAM’DAN KARŞI HAMLE

ABD’nin öne sürdüğü ‘kimyasal saldırı’ iddiaları üzerineise dün Suriye  hükümetinden karşı hamle geldi. Şam yönetimi, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nü Duma’daki kimyasal saldırı iddialarını araştırmak üzere ülkeye davet etti.

‘KİMYASAL İZİNE RASTLANMADI’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus askeri uzmanlarının Suriye’de iddia edilen kimyasal saldırıların bulunduğu yerde klor veya başka bir kimyasal madde kullanıldığını belirleyemediklerini söylemişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X