‘Savaş ciddi bir risk…’

Tüm dünya, ABD ve Kuzey Kore arasında esen ‘savaş rüzgarları’nı takip ederken, Başkan Trump’tan ‘diplomatik çözümün oldukça güç’ azıklaması geldi. Trump ayrıca Kuzey Kore’yi ‘ABD için en büyük risk’ olarak tanımladı.

‘Savaş ciddi bir risk…’

ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerilim, her geçen gün artarak devam ediyor…

​Önce her iki ülkenin sanki birbirlerine ültimatom verir gibi yaptıkları füze çıkarmaları olayın ne kadar ciddi olduğunu ortaya koyarken, önceki gün ABD Başkanı Donald Turmp, Kuzey Kore’ye son sözlerini söyledi ve ‘Savaş ciddi bir risk…’ dedi.

Reuters haber ajansına bir röportaj veren Trump, Kuzey Kore için atılacak adımları anlattı ve bu ülkeyi ‘ABD için en büyük risk’ olarak tanımladı. 

Trump,’Kuzey Kore’yle ciddi bir çatışmaya girme şansı var. Ama diplomatik yolları tercih ediyorum. Diplomatik bir çözümü çok isterdik. Ancak oldukça güç’ diye konuştu. 

KIM’E İLGİNÇ YAKLAŞIM

Kuzey Kore liderinin makul bir kişi olduğunu düşünmek istediğini belirten ABD başkanı,  Kim Jong-un hakkındaki düşüncelerini de anlattı. Trump,  ’27 yaşında babası ölüyor ve rejimi devralıyor. Ne derseniz deyin, kolay bir şey değil. Hele o yaşta. Yaptıklarını mazur göstermeye çalışmıyorum. Sadece yaptığı şeyin çok zor olduğunu söylüyorum’ ifadelerini kullandı.

Her ne kadar ılımlı konuşmalar gelmiş olsa da ABD, Kuzey Kore tehdidine karşılık olarak Güney Kore’ye Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) yerleştirmeye başladı. ABD Pasifik Donanması’na bağlı bir nükleer denizaltı ve uçak gemisi öncülüğündeki filo da Güney Kore açıklarına ulaştı.

ÇİN’DEN AÇIKLAMA

Bu arada Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, gerilimin zirveye ulaştığı Kore Yarımadası’nda durumun kritik noktada olduğunu söyledi. 

New York’taki BM binasında konuşan Yi, Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetleri için barışçıl çözümün tek doğru yöntem olduğunu belirterek Çin’in Pyongyang yönetiminin silahsızlanması için adım atmayı kabul ettiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) atılacak adımlara Pekin yönetiminin destek vereceğini vurgulayan Çin Dışişleri Bakanı, söz konusu yaptırımların tek taraflı olmaması şartını masaya sürdü. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X