‘Savaş yetkimizi genişletin’

ABD Savunma Bakanı Mattis ve Dışişleri Bakanı Tillerson, Kongre’den kritik bir istekte bulundu.

‘Savaş yetkimizi genişletin’

Mattis ve Tillerson, Askeri Güç Kullanma Yetki Yasası’na ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere Senato Dış İlişkiler Komitesinde senatörlerin sorularını yanıtlarken, yeni bir yasa çıkarılmasın istedi. 

Yeni bir yasanın ‘zamanla sınırlı olmamasını’ isteyen Mattis, ‘Savaş tahmin edilemez bir şeydir. Gerektiği kadar savaşma isteğimizin olmadığını uman, şartlara uyum sağlayan bir düşmana karşı girdiğimiz çatışmaya sıkı bir yetki takvimi uygulayamayız’ dedi.

Dışişleri Bakanı Tillerson da, “Kongre’nin vereceği yeni yetkilerin sürekli değişen tehditler ve operasyonel koşullardan dolayı farklı imkanlar tanıması gerekiyor. Yeni yetkilerin süre sınırı olmamalı. Süre ve coğrafya ile sınırlı yetkiler, ABD’yi düşmanlar karşısında zayıf gösteriyor”oiye konuştu.

ABD Kongresi 11 Eylül saldırılarından sonra Afganistan’ın işgali için 2001, Irak’ın işgali için de 2002 yıllarında birbirini tamamlayan iki Askeri Güç Kullanma Yetki Yasası çıkardı. Söz konusu 2001 Askeri Güç Kullanma Yetki Yasası yürürlüğe girmeden önce ABD Başkanı, Amerikan Anayasası’nın 2. maddesi gereğince bir ülke veya gruba yönelik askeri güç kullanma yetkisini elinde bulunduruyordu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X