‘Savaştayız’

Terör alarmının hala en üst seviyede olduğu Fransa’da Cumhurbaşkanı Hollande ülkedeki hassas noktaların güvenliği için 10 bin asker görevlendirdi.

‘Savaştayız’

Başbakan Manuel Valls  ‘Cihada karşı savaştayız’ açıklaması yaparken, polis öldürülen üç teröristin suç ortaklarını arıyor. Fransa, Paris’te geçtiğimiz hafta üç günde 17 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan olaylar sonrası yeni güvenlik düzenlemelerine gitme kararı aldı.

Cumhurbaşkanı François Hollande başkanlığında Elysee Sarayı’nda yapılan kriz toplantısında,  ‘üst düzey alarm’ durumunun devam etmesi kararı alındı. Ayrıca başta Yahudi okulları, sinagoglar, camiler olmak üzere hassas bölgelerin güvenliği için asker devreye girecek. 

Bu kapsamda 10 bin asker ülkede riskli olarak nitelendirilen bölgelere  yerleştirilecek. Fransa Başbakanı Manuel Valls ise BFM adlı televizyon kanalına yaptığı açıklamada ülkesinin ‘terörizme, cihada, radikal İslama karşı’ savaşta olduğunu belirtti.

YAHUDİLERİN GÜVENLİĞİ

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, geçen haftaki saldırıların ardından 5 bin polisin ülkedeki 700 Yahudi okulunu korumak için görevlendirildiğini açıkladı. Paris’in güneyindeki bir Yahudi okulunda velilerle buluşan Cazeneuve ayrıca önümüzdeki iki gün boyunca güvenliğin sağlanması için askeri güçlere de takviye yapılacağını söyledi.

SUÇ ORTAKLARI

Bu arada Fransız polisi, üç saldırganın suç ortaklarını arama çalışmalarını sürdürüyor. Bunlar arasında bir markette 4 kişiyi öldüren Amedy Coulibaly’nin kız arkadaşı Hayat Boumeddiene’in 2010’da polise verdiği ifade ortaya çıktı. Boumeddiene, ifadesinde Coulibaly ile sık sık El Kaide saldırılarını konuştuklarını anlattı. 

26 yaşındaki kadın ifadesinde Coulibaly’nin adaletsizliğe uğrayanların zalimlere karşı silahlanma hakkı olduğunu söyledi. Cezayir asıllı 7 kişilik bir ailenin çocuğu olan Boumeddiene, Coulibaly ile ortak arkadaşlıklar sayesinde tanıştığını belirtti. 

YEMEN DOĞRULADI

Fransız istihbaratı diğer taraftan  Şerif ve Seid Kuaşi kardeşlerle Yemen’deki El Kaide bağlantılı örgüt arasındaki ilişkiyi araştırıyor. Yemen,  kardeşlerin El Kaide’den silah eğitimi aldıklarını ilk defa doğruladı. Buna göre Kuaşi kardeşler, 2011 yılında Umman üzerinden Yemen’e gitti. Burada iki hafta kalan kardeşler, El Kaide’nin en önemli isimlerinden olan Enver El  Abraki eli görüştü. Örgütün kalesi konumundaki Mağrip Çölü’nde silah eğitimi aldı ve ardından Fransa’ya döndü. 

İstihbarat ve terörle mücadele birimlire şimdi Yemen’deki El Kaide’nin Fransa’daki saldırıların düzenlenmesinde ne derece etkili olduğunu belirlemeye çalışıyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X