Savcı Mehmet Selim Kiraz şehit oldu

İstanbul Adalet Sarayı’nda rehin alınan Berkin Elvan soruşturmasının savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın düzenlenen operasyonla ağır yaralı olarak kurtarılan, saldırganların da ölü olarak ele geçirilmişti. Ancak, Savcı Mehmet Selim Kiraz tüm müdahalelere rağmen

Savcı Mehmet Selim Kiraz şehit oldu

İstanbul Adliyesi’nde teröristlerce rehin alınan ve operasyonun ardından ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın hayatını kaybettiği bildirildi. 

Açıklamada, Savcı’nın hastaneye kaldırıldığında hayatını kaybettiği ancak tüm müdahalelere rağmen hayata döndürülemediği ifadesi kullanıldı.

Adliye Sarayı’nda saat 20.30 sıralarından itibaren silah sesleri geldi. Çatışmanın ardından adliyeden 3 ambulans hızla çıktı. Polis ekiplerinin adliye içinde ve çevresindeki önlemleri devam ederken, saat 20.30 sıralarında tek el silah sesi duyuldu. İlk silah sesinden yaklaşık 5 dakika sonra arka arkaya silah sesleri gelmeye başladı. Yaklaşık 20 dakika sonra adliyenin A kapısından bir ambulans hızla çıktı. Ardından 2 ambulans daha adliyeyi hızla terk etti. 

Hemen ardından İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Altınok, operasyonun ardından basın açıklaması yaptı.

6 saat boyunca iletişim kanallarının açık bırakıldığını ifade eden Altınok, şunları söyledi:

“12.36 sıralarında 2 teröristin adliyemize girerek savcımız Mehmet Selim Bey’in odasına girişte ve odasında savcımız rehin alınmıştır. 6 saat boyunca iletişim kanalları açık bırakmak suretiyle yapılması lazım gelen bütün görüşmeleri yapmış, bu arada İstanbul Barosu Başkanımız Ümit Kocasakal Bey de bu iletişim kanallarının kurulmasında yardımcı olmuştur. 6 saat boyunca sabırla metanetle ve bütün çalışmalar sonucunda maalesef teröristler telefonla iletişim kurulduğu bir anda rehin almış oldukları savcımızın odasında silah seslerinin gelmesi üzerine emniyet güçlerimiz operasyon yapmışlardır. Bütün iletişim kanalların kullanılmasına rağmen silah seslerinin gelmesi üzerine savcımız ağır yaralı olarak şu an da hastanede tedavi altında. Operasyon sonucu 2 terörist de ölü olarak ele geçirilmiştir.

Hiç kimsenin canının yanması için bütün mücadele verilmiş olmasına rağmen terörist gruplar emniyetin iyi niyetine rağmen olumlu bir netice alınmamış ve savcımıza silahla müdahale de bulunmuşlardır. Bizde operasyon gerçekleştirdik. Şu an da eylemci teröristlerle ilgili gerekli adli çalışmalar yapılmaktadır. Savcımıza acil şifalar diliyoruz”

“YARGI CAMİASI OLARAK BU OLAYDAN GEREKLİ DERSLER ÇIKARTILACAKTIR”

Terörden Sorumlu Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı ise, “Bugün Çağlayan Adliyesi elim bir gün yaşadı. Çok değerli meslektaşımız vazifesini yapmakta iken iki terör örgütü mensubu tarafından odasına kilitlenerek ve kafasına silah dayanılarak bir eyleme maruz kalmıştır. Tabi yaşadığımız bu yaklaşık 8-9 saatlik süre içerisinde biz hep iyi niyetle hareket ettik. Kimsenin kılına zarar gelmeden eylemin bitirilmesini bekledik. İstanbul Barosu Başkanımız Ümit Kocasakal’ın da kurduğu iletişim ile eylemin sonlandırılması istendi. Fakat iyi niyetli iletişim devam etmekte iken İstanbul barosunun gayretleriyle iletişim araçları açık tutularak eylemin sonlandırılması istendi. İletişim devam etmekte iken savcımızın odasının içerisinde silah seslerinin gelmesi üzerine güvenlik güçlerimiz haklı olarak müdahalede bulundular. Müdahale sonucunda savcımız yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Kendisine sağlık diliyoruz. Diğer iki teröriste suçta kullandıkları silahlarla birlikte ele geçirildi. Biz yargı camiası olarak bu olaydan gerekli dersler çıkartılacaktır. Yasal işlemler neyse, sabah iletildiği gibi hukuk çerçevesinde terörle mücadelede devletimizin güvenlik güçleri tarafından yürütülecektir. Yaralı savcımıza acil şifalar diliyorum. Allah’tan ona can sağlığı diliyorum. İnşallah ailesine ve mesleğine kavuşur” diye konuştu.

Gazetecilerin soruları üzerine savcı Mehmet Selim Kiraz’ın durumun ağır olduğu ve ameliyata alındığı bildirildi.

Çağlayan Adliyesi önünde resmi açıklama yapıldı. İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını, iki teröristin de ölü olarak ele geçirildiğini bildirdi.

Yapılan açıklamada, “Yapılması gereken bütün görüşmeler yapılmıştır. 6 saat boyunca sabırla yürüttüğümüz çalışmalar sonucu, teröristler telef oldu. Teröristler telefonla iletişim kurulduğu bir anda savcımızın odasından silah sesleri gelmesi üzerine birimlerimiz operasyon yapmışlardır. Bütün iletişim kanallarını kullanmamıza rağmen, teröristler emniyet ve adli teşkilatın bütün çabalarına rağmen, savcımıza silahla müdahalede bulunmuşlardır. Ağır yaralanan Savcımız hemen ameliyata alındı” ifadeleri kullanıldı.

 ERDOĞAN’DAN OPERASYONA İLİŞKİN İLK AÇIKLAMA 

 

GÜN BOYU SÜREN OLAYDA NELER YAŞANDI?

Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın odasına saat 12.30 sıralarında gelen bazı kişiler, katibi silah tehditiyle dışarı çıkartarak savcıyı rehin aldı.

Yasadışı sol örgüt üyesi olduğu belirtilen bu kişiler, Savcı Mehmet Kiraz’ın odasına bazı pankartlar ile Berkin Elvan’ın posterini astı.

ADLİYEDE SİLAH SESLERİ

Olay yerine gelen güvenlik güçlerinin kapıyı açmaya çalışması üzerine içeriden iki el silah sesi geldi. Sözkonusu bu kişilerin havaya ateş açtığı belirtildi.

Savcılığın bulunduğu kat boşaltılırken, yoğun güvenlik önlemi alındı.

Olayın ardından adliyeye çok sayıda polis ekibi, ambulans ve itfaiye ekibi gönderildi.

ÖZEL HAREKAT POLİSLERİ DE GELDİ

Terörle Mücadele ve Özel Harekat şube müdürlüklerine bağlı ekipler ile emniyetin müzakere timi de olay yerine sevk edildi. 

Çelik yelekli timler, daha sonra adliyeye giriş yaptı.

BAŞINA SİLAH DAYADILAR

Bu arada, Savcı Mehmet Kiraz’ın başına silah dayalı bir halde gösteren fotoğraflar sosyal medyada paylaşıldı.

Fotoğraflarda ağzı bantla kapatılan savcının elinde kelepçe olduğu da görülüyor.

 

GİRİŞ-ÇIKIŞ KAPATILDI

Öte yandan, adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Adliyeye giriş-çıkışlar da kapatıldı.

Adliyenin A kapısı önündeki basın mensupları, pencereden silahla ateş açılması ihtimaline karşı buradan uzaklaştırıldı.

İKİ AY ÖNCE ATANDI

Rehin alınan Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın soruşturmaya iki ay önce atandığı bildirildi.

BARO BAŞKANLARI DA ADLİYEDE

Bu arada, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun adliyeye girdiği görüldü.

Başsavcı Vekili Vedat Yiğit, savcıyı rehin alan örgüt mensuplarıyla görüşmelere başlandığını açıkladı.

Metin Feyzioğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Cumhuriyet Savcısını rehin alma eylemi bir terör eylemidir. Hiçbir gerekçe bunu masum ve haklı gösteremez. Dualarımız savcımızla” dedi.

SLOGAN ATAN KİŞİYE GÖZALTI

Öte yandan, İstanbul Adalet Sarayı önünde gelen bir kişi, “Berkin Elvan ölümsüzdür”, “Berkin Elvan 15’inde bir fidan” şeklinde sloganlar attı. 

Bu kişi polisler tarafından gözaltına alınarak adliye içerisine götürüldü.

AK PARTİ’DE OLAĞANÜSTÜ ZİRVE

AK Parti Genel Merkezi’nde seçim çalışmalarını sürdüren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınması haberinin alınmasının ardından, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Adalet Bakanı Kenan İpek, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci ile AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Başbakan Davutoğlu’na, yaklaşık 2 saat süren toplantıda, adliyedeki son durumla ilgili bilgi verildi.

Birçok ihtimalin değerlendirildiğini belirten yetkililer, Çağlayan Adliyesi’ndeki gelişmelerin anlık olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileri tarafından Başbakan Davutoğlu’na aktarıldığını bildirdi.

ERDOĞAN’A DA BİLGİ VERİLDİ

Başbakan Davutoğlu’nun, olayla ilgili Slovakya’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da bilgi aktardığı öğrenildi.

14 YAŞINDA ÖLDÜRÜLDÜ

Gezi Parkı eylemleri sırasında 14 yaşındaki Berkin Elvan, 16 Haziran 2013’te polisin attığı gaz fişeğiyle başından vurulmuştu.

269 gün komada kalan Berkin Elvan, 11 Mart 2014’te hayatını kaybetmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X