Savunma sanayinden gövde gösterisi

Savunma sanayinin kalbi İstanbul’da atıyor. 50’yi aşkın ülkeden yaklaşık 800 firmanın katılımı ile kapılarını aralayan IDEF’te, Türk savunma sanayisinin lider kuruluşları yeni teknolojileriyle göz dolduruyor.

Savunma sanayinden gövde gösterisi

Dünyadaki ilk 5 savunma fuarı arasında yer alan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) 13. kez kapılarını açtı.

Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Milli Savunma Bakanlığının ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda organize edilen IDEF, İstanbul’daki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde başladı. Fuarda, 50’yi aşkın ülkeden yaklaşık 800 firma savunma, güvenlik, denizcilik, havacılık ve uzay sanayisi alanlarında üretilen en modern araç, malzeme ve sistemlerini sergiliyor. Ayrıca savunma sanayisiyle doğrudan ilişkili firmalar dışında, diğer sanayi dallarından da çok sayıda üretici firma organizasyonda yer alıyor.

ASELSAN’DAN DEV STANT

Türk savunma sanayisinin lider kuruluşları, fuarda yerli ve milli çözümlerini tanıtıyor. Fuar tarihinin en büyük katılımıyla 317 ürün ve sistemini sergileyen Aselsan, yaklaşık 5 dönümlük sergileme alanı ile bugüne kadar gerçekleştirilen IDEF’ler içinde en büyük standı açtı. Seyir füzeleri ve benzeri tehditlere karşı geliştirilen Korkut Hava Savunma Top Sistemi, HİSAR Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Sistemleri; son yıllarda artan ‘drone’ tehditlerine karşı tasarlanan İHTAR ‘Anti-Drone’ Sistemi; terör olaylarına karşı güvenlik gereksinimlerini karşılamak üzere geliştirilen Kamu Güvenliği Yönetim Sistemi, Aselsan’ın dikkat çekici ürünler arasında yer alıyor.

ALTAY TANKININ YENİ VERSİYONU

Otokar, Altay’ın yeni versiyonunu IDEF’te görücüye çıkıyor. Barış destek operasyonları için asimetrik muharebe koşullarına uygun geliştirilen yeni versiyon Altay, fuarın en fazla ilgi çeken ürünlerinden birini oluşturuyor. Otokar’ın standında toplam 15 araç ve kule sistemleri sergileniyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ Özgün Helikopter T625, silahlı Hürkuş ve Anka İnsansız Hava Aracı Sistemi Silah Entegrasyonu’nu ilk kez IDEF’te sergileniyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünün (SAGE) geliştirdiği Türkiye’nin ilk milli hava füzeleri, Gökdoğan ve Bozdoğan da fuarda tanıtılıyor. Dünyanın önde gelen roket, füze ve güdümlü mühimmat firmalarından Roketsan, geniş ürün yelpazesini fuarda tanıtıyor. Kaan, TRG-122, TRG-300 Kaplan füzeleri ve MAM-C mühimmatı şirketin standında ilk kez sergileniyor.

KAMİKAZE İHA’LAR

Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ, Türkiye’de ilk olan kamikaze ve gözetleme maksatlı otonom drone sistemlerini fuarda tanıtıyor. Türk mühendisler tarafından özgün geliştirilen ürünler, sahip oldukları üstün taktik özellikleriyle asimetrik harp, terörle mücadele ve güvenlik operasyonlarında kullanılacak.

YENİ BİR TANK DOĞDU

FNSS’nin, Endonezyalı PT Pindad firması ile ortak bir çalışma kapsamında geliştirdiği orta ağırlık sınıfı tank KAPLAN MT, testlere hazır prototipi ile ilk kez IDEF 2017’de görücüye çıktı.

YERLİLİK ORANI YÜZDE 60’I AŞTI

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, ”Savunma sanayi sektörümüzün yıllık cirosu geçen yıl itibarıyla 6 milyar dolara yaklaşmış, ihracatımız ise 1 milyar 700 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Savunma sanayi alanında en gelişmiş 10 ülke arasına girme hedefiyle yarınlara güçlü ve emin adamlarla ilerliyoruz” dedi. Son 14 yılda her alanda olduğu gibi savunma sanayisinde de önemli başarılara imza atıldığına dikkati çeken Işık, ”Savunma sanayisinde sadece parça üreten değil aynı zamanda teknoloji üreten ülke konumuna geldik. Yerlilik oranımızı yüzde 24’ten yüzde 60’ların üzerine çıkardık” ifadelerini kullandı.

 

BAŞBAKAN ATAK’TA

Başbakan Binali Yıldırım, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açılışını gerçekleştirdiği IDEF 2017’yi gezdi. Yıldırım, Türk Silahlı Kuvvetleri standında yer alan ‘Fırtına Obüsü’nü inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. TÜBİTAK standını da ziyaret eden Yıldırım, ‘Gökdoğan’ ve ‘Bozdoğan’ füzelerinin tanıtım törenine katıldı. Ardından TUSAŞ/TAI standındaki ‘Hürkuş’ ve ‘Atak’ hava araçlarını inceledi. ATAK helikopterine binen Yıldırım, pilot başlığı taktı. Roketsan, Havelsan ve Aselsan stantlarını da ziyaret ederek, buradaki silahları, mühimmatları ve ürünleri inceleyen Başbakan Yıldırım’a, yetkililer tarafından bilgi verildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X