Seçim yaklaşırken yüzde 10 barajında son durum

Türkiye’yi 2019 yılında üç önemli seçim bekliyor. Yerel Seçim, TBMM Seçimi ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi. 2018 yılı için erken seçim ihtimali ise siyasetin gündemindeki yerini koruyor.

Seçim yaklaşırken yüzde 10 barajında son durum

Bu arada parlemento seçiminde yüzde 10 barajıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı konusu da önümüzdeki dönem seçim uygulamalarının soru işaretleri arasında.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz seçim barajıyla ilgili son durumu AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Zekeriya Birkan’a sordu ve aldığı yanıtı bugünkü köşesinde okurlarıyla paylaştı.

Büyük seçim yaklaşıyor ama baraj da sistem de belli değil

Gerçi… Siyaset kulisleri 2018 yılında erken seçim beklentisinden vazgeçmedi, hatta özellikle dış kaynaklı gelişmelerin ışığında beklentiyi daha da arttıran yorumlar dile getiriliyor.

Buna karşın…

Eğer bir değişiklik olmaz da, her şey planlandığı gibi işlerse 2019’daki yerel seçime 16 aydan, cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimine de 20 aydan daha az bir süre kaldı.

Nitekim…

Olası gelişmelere hazırlıksız yakalanmak istemeyen siyaset, hızla yaklaşan büyük seçim için startı verdi ve hazırlıklara başladı.

Hatta…

Genel ve yerel iktidar partisi AK Parti seçim hazırlığını biraz daha ileri boyuta taşıyıp bugüne kadar görülmemiş bir revizyona girişti. Bir yandan teşkilatta, diğer yandan belediyelerde seçime yönelik yankı yapan değişimler yaşanıyor.

Ancak…

Seçimler erkene alınsa da, zamanında yapılsa da çok fazla bir süre kalmamasına karşın seçim barajı ve seçim sistemi tartışmaları henüz sonuçlanmadı.

Özellikle…

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin gündeme taşıdığı seçim barajı konusundaki tartışmalar, son günlerde gündem başka alanlara kaysa da kapanmadı.

Bununla birlikte…

Kulislerdeki seçim sistemi değişikliği beklentisi de var ve bu da henüz gündeme gelmedi. Yalnızca AK Parti’de kapalı devre olarak seçim sisteminin dar bölge mi yoksa daraltılmış bölge mi olması yönünde tartışmalar yapıldığı duyuluyor.

İşte…

Siyasi partilerin seçim startını verdikleri, adaylık hesapları yapanların da strateji ve hedeflerini belirlemeye başladıkları bu süreçte 2019’daki seçimlerin nasıl olacağını AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Zekeriya Birkan’a sorduk.

Yazının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X