Seçimi bağımsız aday kazandı

Avusturya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini bağımsız aday Alexander Van der Bellen kazandı. Seçim sonucunu posta ile gönderilen 750 bin oy belirledi.

Seçimi bağımsız aday kazandı

Avusturya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini bağımsız aday Alexander Van der Bellen kazandı.

AB üyesi bir ülkede, ilk aşırı sağcı cumhurbaşkanı olması beklenen Norbert Hofer seçimi kıl payı kaybetti. Bağımsız aday Van der Bellen oyların yüzde 50.3’ünü, aşırı sağcı aday Hofer ise yüzde 49.7’sini aldı. 

YENİLGİYİ KABUL ETTİ

Seçim yenilgisini kabul eden Hofer yazılı açıklama yaptı. Facebook sayfasından açıklama yapan Hofer, “Sevgili arkadaşlar, büyük desteğimiz için teşekkür ederim. Tabii ki çok üzgün olduğumu belirtmek isterim. Sizler için güzel ülkemizin Cumhurbaşkanı olmayı çok arzuluyordum. Ancak hiçbir zaman moralimizi bozmayalım” dedi.  

SEÇİM SONUCUNU POSTAYLA GELEN OYLAR BELİRLEDİ 

Avusturya’da dün ikinci turu yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iki adayın oyları eşit çıkmıştı.

Oyların yüzde 50’sini Yeşiller Partisi’nin destek verdiği bağımsız aday Alexander Van der Bellen, yüzde 50’sini de aşırı sağcı Özgürlük Partisi FPÖ’nün adayı Norbert Hofer almıştı. 

Seçimin sonucunu ise posta ile gönderilen oylar belirledi. 

Dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde FPÖ lideri Norbert Hofer oyların yüzde 51.9’unu kazanmıştı. Bağımsız aday Alexander Van der Bellen ise oyların yüzde 48.1’ini almıştı. 

Ancak Avusturya’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 750 bin oy posta yoluyla kullanıldı. 6.4 milyon yazılı seçmenin bulunduğu Avusturya’da bu oran toplam oyların yüzde 12’si anlamına geliyor.

İLK TURU AŞIRI SAĞCI ADAY KAZANMIŞTI

Cumhurbaşkanlığının 24 Nisan’da yapılan birinci turunda Hofer yüzde 35, Van Der Bellen yüzde 21 oy alarak ikinci tura kalmıştı.

AŞIRI SAĞCI ADAY KAYBETTİ

Avusturya’nın Bergenland eyaletinde 1971 yılında dünyaya gelen aşırı sağcı Norbert Hofer, İslam, sığınmacı, AB ve göçmen karşıtı söylemleriyle tanınıyordu.

Siyasetin değişik kademelerinde görev yapan Hofer, 2006 yılından beri Avusturya Parlamentosu’nda milletvekili olarak görev yapıyordu. 2003 yılında geçirdiği paraşüt kazası sonucu sakat kalan Hofer, partisi tarafından cumhurbaşkanlığına aday gösterilmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X