Seçimler Yaş Çay Piyasasını Olumsuz Etkiledi

Ulusal Çay Konseyi Yönetim Kurulu Toplantısı’nda, seçim dolayısı ile üreticilerin çayını erken topladığı için yaş çay piyasasının olumsuz etkilediğine dikkat çekildi.

Seçimler Yaş Çay Piyasasını Olumsuz Etkiledi

Ulusal Çay Konseyi Yönetim Kurulu Toplantısı, Rize Ticaret Borsası’nda gerçekleşti. Konsey Başkanı Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu başkanlığındaki toplantıda 1. sürgün yaş çay alımları değerlendirildi. Toplantıda birçok yönetim kurulu üyesi tarafından 1. sürgün alımlarının seçim dönemine denk gelmesi ve üreticinin çayını toplamakta acele etmesinin sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekildi. Konsey Başkanı İmdat Sütlüoğlu, 1. sürgün alımlarında yaş çay fiyatlarının düşürülmemesi için kapasite artışına gittiklerini ifade ederek, “Çaykur olarak dönüm başına yaş çay alım kotasını ilk kez 450 kiloya yükselttik. Önemli bir kapasite artışı gerçekleştirmiş olduk. Yapmış olduğum basın açıklamalarıyla çay üreticilerine seslenerek yaş çayın özel sektör işletmelerine düşük fiyatta satılmaması çağrısında bulundum. Kapasite artışına giderek üreticinin mağdur olmamasını amaçladık” dedi. Çay üreticisinin çiftçi gibi davranmadığını ifade eden Sütlüoğlu, “Çay üreticimizin çiftçi gibi davranmayıp, 2-3 günde çay toplaması ve söylediklerimizi dikkate almamaları çay sektöründeki sıkıntının temel kaynağını oluşturmaktadır. Çay sektörüne getirmiş olduğumuz randevulu sistem sayesinde çay üreticisinin aile düzeni bozulmamış oluyor. Randevulu sistemin ana kriterlerinden biri de aile düzenini korumaktı. Gurbetçi vatandaşlarımızın randevulu sistemi tam olarak uygulaması çaya olan değeri arttırır” diye konuştu. Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ise, üreticinin çayını toplamakta acele etmesine rağmen özel sektörün peşin alımlarda fiyatları fazla düşürmediğini belirterek, “Bu yıl çay üreticisinin tarlaya geç girmesine rağmen özel sektörde atıl olan fabrikalar dahi bu süreçte devreye girmiş bulunmaktadır. Bazı özel sektör çay firmaları dışında yaş çayda peşin alım fiyatları çok düşük seviyelerde olmamıştır. Böylece yaş çayda fiyat istikrarı korunmuştur. Birinci sürgün yaş çayın ekstrat değerleri laboratuvar analiz sonuçlarına göre 33-34 ekstrat aralıklarında olup, yavaşça selüloz miktarı arttıkça ekstrat değerinin 30 civarlarına indiği ve en son olarak 34 ekstrat değerine ulaşmıştır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X