Şeftali üreticisi fiyattan şikayetçi

Şeftalide fiyatlar geçmiş yıllara oranla geriledi. Normal ürün 1,50 liradan alıcı bulurken, meyve suyu yapımında kullanılan şeftali 40 kuruşa kadar düştü. Üreticiler, ‘anlam veremedikleri’ gelişmelerden şikayetçi.

Şeftali üreticisi fiyattan şikayetçi

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

 

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, şeftalide hasadın haziran ayında başladığını ve çeşidine göre ekime kadar devam ettiğini kaydetti. Bu yıl 15 bin ton rekolte beklediklerine işaret eden Dönmez, erkencide yüzde 10’luk bir kayıp oluşabileceğini ifade etti. Meyve suyu yapımında kullanılan şeftalide fiyatların çok düştüğünü vurgulayan Dönmez, ”Temmuz ortalarına kadar 30 kuruştan alıyorlardı. Şu aralar 40 kuruşa yükseldi. Gürsu’dan bin ton, Bursa genelinden ise yaklaşık 15 bin ton şeftali meyve suyu oluyor. 10 yıl önce 1 liradan alırlarken şimdi neden 30 kuruşa kadar düştü? Bu biraz da arz ve taleple ilgili bir durum. Çiftçi gerekirse organik gübre olarak kullanacak ama meyve suyu yapımı için vermeyecek. Büyük balık küçük balığı yiyor. Bu yüzden üreticinin de birlik olması gerekiyor” dedi.

NORMAL ÜRÜNE 1,50 LİRA

Osmangazi Ziraat Odası Meclis Başkanı Hakan Ekim de, şeftalide durumun pek iç açıcı olmadığını ve normal üründe fiyatların 1,50 lira civarında seyrettiğini anlattı. Meyve suyu yapımında kullanılan şeftalinin üst çıtayı belirlediğini belirten Ekim, ”2015’de söz konusu şeftali 80 kuruştan satılıyordu. 2016’da 60 kuruş oldu. Şuan ise 40 kuruştan alıcı buluyor. Bu rakamlar belirleyici oluyor. Meyve suyu yapımı için alınan şeftali 80 kuruş olunca öbür şeftali 2,50 lira oluyor. Hasadın ortalarındayız. Bir kutu meyve suyunu 3 yıl önce 2,50 liradan alıyordunuz. O sıralar biz 80 kuruşa veriyorduk. Şimdi kutusu 3 lira ama girdisi 40 kuruş. Tarıma dayalı sanayi kazanıyor” diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X