‘Şehir Büyüyor’ Konak Kültürevi’nde

Arnavut asıllı Kosovalı yazar Yeton Neziray’ın gerçek bir olaydan yola çıkarak kaleme aldığı “Şehir Büyüyor” adlı oyunu, 17 Nisan Pazar akşamı Nilüfer’deki Konak Kültürevi’nde seyirciyle buluşuyor. 5. Nilüfer Tiyatro Festivali kapsamında saat 20.30’da ser

‘Şehir Büyüyor’ Konak Kültürevi’nde

Oyunda, Fatma İnan (Anne), Gül Altınok (Doktor, işçi, Çukur Hanım), Osman Dursun (Baba), Ozan Dağara (Temizlik görevlisi, Alman konsolosu), Samet Silme (Memur, işçi, polis), Zümrüt Öleş (Madeleine) yer alıyor. 

Oyun, Avrupa’da ayrımcılığa uğrayan en büyük topluluk olan Romanların sorunlarını, Almanya’dan Kosova’ya zorla gönderilmiş bir Roman ailesinin başından geçen trajik bir olay üzerinden sahneye taşıyor. Bu trajik öykü, nahif, çocuksu, eğlence dolu bir atmosferle acı, sert bir taşlama arasında gidip gelen kara mizahla anlatılıyor. 

TRAJİK SAHNELER

Kosova kenti, yeni kapitalist düzenin getirdiği vahşi, saldırgan bir ortamda büyümektedir. Şehrin her yerinde binalar yükselirken, sokaklarda sayısız çukurlar açılmıştır. Küçük Roman kızı Madeleine, okula giderken bu çukurlardan birine düşerek ağır yaralanır. Kazaya uğrayan küçük kız, Roman olduğu için sağlık hizmetinden yararlandırılmaz. Aile, Almanya’ya gidebilmek için başvurduğu Alman Konsolosluğu’ndan da Nazi dönemine özgü faşist bir Alman tavrıyla kapı dışarı edilir. Madeleine yaşam mücadelesi verirken, annesi ile babası da Romanlara reva görülen insanlık dışı uygulamalara uğrarlar. İç burkucu, trajik sahnelerle sert bir ironinin iç içe geçtiği oyun; her yerde yabancı, her yerde “öteki” olanların öyküsünü sahneye getiriyor. 

“Şehir Büyüyor”un genel sanat yönetmenliğini Samet Silme, sahne ve kostüm tasarımını Tiyatro Temas, ışık tasarımını Ali Düşenkalkar, müziğini Sezgin Gezgin gerçekleştirmiş. 

BALKANLAR’IN ÖNEMLİ YAZARLARINDAN

1977 Kosova doğumlu Neziray, Balkanlar’ın en önemli oyun yazarlarından biri olarak tanınıyor. 20’den fazla eseri bulunan ve 15’ten fazla dile çevrilen yazarın oyunları, ABD ve Avrupa ülkelerinde pek çok kez sahnelendi. Arnavut asıllı Yeton Neziray, ülkesindeki son savaşta yaşanmış olayların getirdiği acıları, yıkımları, bu savaşın toplum ve birey üzerinde yarattığı olumsuz etkileri, tedavi edilemez ruhsal ve sosyo-ekonomik travmaları sahneye taşıyan yapıtlarıyla ün kazandı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X