Şehir ve sanayi baskısı Bursa Ovası topraklarını nasıl azalttı? İşte rapor

Yıldırım Belediye Başkanı olduğu dönemde Zeki Eke kenti önce gören Uludağ yerine ovayı önce gören Katırlı’dan bakıp Bursa’yı planlamak gerektiğini söylemişti. O sözlerin anlamı bugün daha iyi anlaşılıyor.1/100.000 ölçekli plan önerisi olarak BUMİAD özel komisyonun hazırladığı raporda, ovada kaybedilen tarım topraklarının 115 milyon 290 bin metrekareye çıktığına işaret ediliyor. Raporda bir de radikal öneri var… Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Şehir ve sanayi baskısı Bursa Ovası topraklarını nasıl azalttı? İşte rapor

Hiç unutmuyoruz… Yıldırım Belediye Başkanı olduğu dönemde Zeki Eke bir sohbetimizde şunu söylemişti:

Bursa’ya hep Uludağ’dan bakıyoruz. Oysa Katırlı Dağları’ndan bakıp ovayı ona göre planlamalıyız.”

1993 yılında söylenen bu sözlerin anlamı şimdilerde daha iyi anlaşılıyor. Çünkü, bir yandan kent baskısını fazlasıyla hisseden Bursa Ovası, bir yandan da yaygınlaşan sanayi baskısı altında tarımsal topraklarını hızla kaybetti.

Nitekim…

Kısa adı BUMİAD olan Bursa Mühendis ve Mimar İşinsanları Derneği bünyesinde; Y. Mimar Eser Ceyhan başkanlığındaki Y. Mimar Filiz Güzel Şen, Mimar Aziz Akıncıtürk, Y. Mimar Çağıl Cesur Türkmen, Mimar Derya Kangal, Çevre Müh. Doç. Dr. Efsun Dindar, Çevre Müh. Ender Karaelli, Ziraat Müh. Hüseyin Gürkan, Y. Mimar Seyfi Ertan’dan oluşan komisyonun hazırlayıp Büyükşehir Belediyesi’ne teslim ettiği raporda ovanın kaybedilen toprakları için çok kritik tespitler var.

1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı için öneri olarak hazırlanan raporda önce şu bilgi anımsatılıyor:

Bursa Ovası 1930’larda Uludağ’la Katırlı Dağları arasında 39 milyon 200 bin hektar araziydi ve önemli bir kısmındaki bataklıkları kurutmak için Ana Kanal, Alman Kanalı ve Cenup Kanalı olarak 3 kanal açılıp ova verimli hale getirildi.”

Durum tespiti şu:

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X