Sektörün kanadı kırılıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin, sadece Habur sınır kapısına yönelik uygulaması, Türkiye’den Irak’a yapılan beyaz et ihracatını durdurdu. En büyük pazarlarını kaybetme korkusu yaşayan sektör temsilcileri, sorunun çözülmesini istiyor.

Sektörün kanadı kırılıyor

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) yeni vergi uygulamasından sektörün çok ciddi etkileneceğini belirterek, ”Şu anda Irak’a ihracatımız durdu. Yoldaki mallar (kanatlı eti) bile gümrük kapısında bekliyor. Bu parayı ödeyerek Iraklı ithalatçının bu malı alma şansı yok” dedi.

Sait Koca, konuyla ilgili açıklamasında, IKBY’nin yeni vergi uygulaması sonucu Habur Sınır Kapısı’ndan Irak’a ithal edilen ürünlerde, bu ülkedeki ithalatçının ton başına maliyetinin 35-40 dolardan yaklaşık 300 dolara çıktığını söyledi. Koca, düzenlemenin sadece Habur Sınır Kapısı’ndan Irak’a sokulan malları ilgilendirdiğini, diğer kapılardan mal ticaretinde gümrük vergisinin sıfır olduğunu dile getirdi.

BREZİLYA’YA SIFIR GÜMRÜK

Şu anda Irak’a ihracatlarının durduğunu dile getiren Koca, şöyle devam etti: ”Düzenleme bu hafta başından itibaren geçerli oldu. Şu anda yoldaki mallar bile gümrük kapısında bekliyor. Bu parayı ödeyerek Iraklı ithalatçının malı alma şansı yok. Örneğin İran’dan bu malları sıfır gümrükle sokabiliyorlar. O ithalatçı gelip Türk mallarını niye alsın? 300 dolar çok büyük para, diğer sınır kapılarında da sıfır gümrük. Brezilya malları sıfır gümrük ile girecek. Bizim Brezilya malları ile ciddi bir fiyat farkımız var. Kalitemizle, hizmetlerimizle bu fiyat farkını kapatmaya çalışıyorduk. Bir 300 dolar daha fark binmiş oldu.”

İŞÇİ ÇIKIŞLARI BAŞLAYABİLİR

Geçen yıl 2 milyon tonun üzerinde üretim gerçekleştirdiklerini ifade eden Koca, sektörün toplam ihracatının 430 bin ton olduğunu, bunun yüzde 52’sinin (227 bin ton) Irak’a yapıldığını söyledi. Vergi düzenlemesinden sektörünün ihracatının çok ciddi etkileneceğini dile getiren Koca, şunları kaydetti: ”Bu Irak için üretim yapmayacağız demektir. Şu anda ne kadar etkileneceğini bilmiyoruz ama Irak’a yapılan ihracat ne kadar düşerse biz de üretimimizi o kadar kısmak zorunda kalacağız. Mutlaka üretim planlarımızı yeniden gözden geçireceğiz. Bu ülkenin kaybı buna bağlı olarak istihdam azalması da gündeme gelecektir.”

MISIR ÜRETİCİSİ DE ETKİLENECEK

Sektörden geçimini sağlayan çok ciddi bir nüfus olduğunu, etkilerin orada da görüleceğini vurgulayan Sait Koca, ”Ben üretimi fazla yaptığım için mısırcıya dünya fiyatlarının iki katından fazla para ödeyebiliyorum. Bu mısırlar biz kullanmazsak çok ucuz fiyatlarla dışarı satılmak zorunda kalacak. Mısır üreticisi mağdur olacak. Kümesçi yılda 6-7 devre yaparken 3-4 devre yapacak, birçok yatırımı atıl kalacak” diye konuştu.

SORUN ACİLEN ÇÖZÜLMELİ

Koca, Ekonomi Bakanlığı’nın sorunu çözmesini istediklerini belirterek, ”Ben bu konuda bakanlığımızın ve hükümetimizin elinin çok güçlü olduğunu ve kısa zamanda çözebileceğini düşünüyorum. Bu olayın çözülmeyeceği senaryolarını düşünemiyorum” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X