Selanik’te tarihi gün

Azeri gazını Avrupa’ya taşıyacak projede bir adım daha atıldı. TAP inşaatının startını veren Çipras ‘Yunanistan için yeni bir dönem başlıyor’ dedi.

Selanik’te tarihi gün

Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) inşaatına Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın katıldığı törenle start verildi.

​Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) devamı niteliğindeki TAP sayesinde Azeri gazı İtalya’ya ulaşacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak törende yaptığı konuşmada, “Bu projeler, bölgede gaz-gaza rekabetinin daha da artırılması ve etkin, güvenilir piyasaların inşa edilmesi anlamında bir başarı öyküsüdür.” dedi.

​KESİNTİYE TAHAMMÜL YOK

Enerji sektörünün, yenilenebilir enerji, düşük emisyon hedefleri ve enerji verimliliği gibi alanlarda yaşanan gelişmeler ve çeşitli yeni teknolojilerin yaygın kullanımıyla çarpıcı bir değişime uğradığını söyleyen Albayrak, “Enerji kesintilerine olan tahammül gitgide azalmaktadır. Doğalgaz ve kömür başta gelen enerji kaynakları olarak, AB üyesi ülkelerde olduğu gibi komşu ülkelerin de enerji karışımında, önümüzdeki on yıllar boyunca kilit bir belirleyici unsur olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

878 KİLOMETRELİK YOLCULUK

Albayrak, TANAP ve TAP’ın ölçeklenebilir projeler olduğuna işaret ederek, “Her iki projenin de başlangıçtaki kapasiteleri, dinamik bir perspektif göz önünde bulundurularak, daha fazla talep ve daha fazla gaz tahsisatını karşılamak üzere artırılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Günümüz gaz piyasalarında, enstitüler ve teknolojilerdeki yenilikler, uzun vadeli kontratları çağ dışı bırakmakta ve ulusal ve uluslararası fiziksel ve sanal gaz ticaretleri gelişmektedir” değerlendirmesinde bulundu. TAP, TANAP’a Türk-Yunan sınırında dahil olacak ve Yunanistan’ın kuzeyi, Arnavutluk ve Adriyatik Denizi’nden geçerek 878 kilometrelik yolculuğun ardından İtalya’nın doğalgaz şebekesine bağlanacak. Azeri gazını Avrupa’da birkaç pazara birden taşıyacak boru hattının başlangıç kapasitesi 10 milyar metreküp olacak

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X