AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK
Hamitler Ali Bostancı pazarında uygulanmaya başlanan yeni sistemle vatandaşa servis ve market arabası hizmeti sunulmaya başlandı. Sırada diğer pazarlar var.
Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, yönetimi devraldıklarından bu yana geçen sürede pazar yerlerini daha çalışır hale getirme ve marketlerle rekabet edebilme yönünde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Hem pazarcıya hem vatandaşa kolaylık olması adına pazarların yakınına ücretsiz otoparklar yaptıklarını ifade eden Aksu, ”Beşevler ve Dikkaldırım pazar yerlerinde otopark sorununu çözdük. Yavaş yavaş diğerlerinde de bunu yapacağız.
Bursa’nın merkez Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde 147 pazar yeri var. Bunlarla ilgili belediyelerle protokoller imzalandı” dedi. Ücretsiz servis uygulamasını da hayata geçirdiklerini dile getiren Refik Aksu, bunun şu an için Hamitler Ali Bostancı Pazar Yeri’nde uygulandığını kaydetti. Sırada Teleferik ve Erikli pazarlarının olduğunu vurgulayan Aksu, yeni sistemde alışveriş arabalarının da tüketicilerin hizmetine sunulduğunu açıkladı.
KDV YÜZDE 1’E İNDİRİLMELİ
Her sokağa pazar kurulmasını doğru bulmadıklarına işaret eden Aksu, ”Sokak pazarlarının yerini kapalı pazar yerleri alsın. O zaman kayıt dışı ile de başa çıkabiliriz.
Açık pazarlarda kayıt dışı fazla oluyor. Her sokakta pazar olması daha çok hizmet verildiği anlamına gelmiyor” diye konuştu. Bursa Seyyar Pazarcılar Odası’nın bin 685 üyesi bulunduğunu kaydeden Aksu şöyle devam etti: ”Bunun gerçek rakam olduğunu düşünmüyorum.
Bu sayının 2 bin 500’ün üzerinde olduğuna inanıyorum. Kayıt dışılığın sebebi KDV oranının yüksek olması. Yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini istiyoruz. Kayıtlı bir kişinin altında birçok kişi iş yapıyor. Eğer oranlar yüzde 1’e inerse o zaman herkes kayıt altına girer ve bu sorun ortadan kalkar.”
PAZARCI ÜÇKAĞITÇI DURUMUNA DÜŞÜRÜLDÜ
Refik Aksu, bu yıl yaşanan fiyat artışlarının pazarcıları da vurduğunun altını çizerek, ”Esnaf para kazanamadı. Tanzim satışlar kuruldu. Seçim sonrası kalkacak dendi ama bir süre daha devam etti. Bunlardan marketler de rahatsız oldu. Pazarcı esnafı üçkağıtçı durumuna düşürüldü.
Üretim olmadığından fiyatlar yükseldi. Şu an yeni ürünler çıktığı için pazarlarda da fiyatlar düştü. Birileri yanlış yönlendirdi. Pazarcı 5 liraya aldığı ürünü 10 liraya satıyormuş gibi gösterildi” ifadelerini kullandı. Girdi maliyetlerinin yüksekliğinden şikayet eden Aksu, bu işin bir de nakliye ve ambalaj boyutu olduğuna dikkati çekti.
MARKET ÖNLERİNDEKİ ÜRÜNLER SAĞLIKSIZ
Refik Aksu, market önlerinin düzenlenmesi gerektiğini anlatarak, ”Bakkal market oldu, market manav oldu. Caddeler her yer sebze meyve kasalarıyla dolu. Bu sağlıklı değil. Bütün gün akşama kadar araç egzozu ve toz içinde kalıyor ürünler. Kaldırımları da işgal ediyor vatandaşa yürüyecek yer kalmıyor.
Bu durum aslında yasak ama uyan yok. Bu konuda çalışmalarımız var” şeklinde konuştu. Bursa’da üretime önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Aksu, Antalya’ya bağımlı olmamak ve daha ucuza sebze meyve yiyebilmek için Bursa’nın doğal kaynaklarını kullanmasının önemli olduğunu söyledi.
ODA’YA KAPANMA KAĞIDI GELDİ
Göreve geldikleri zaman Oda’nın belediyelerle davalık durumda olduğunu hatırlatan Aksu konuyla ilgili şu bilgileri verdi: ”Önceki yönetim birçok belediye ile mahkemelik olmuş. Bunun zararını yine esnafımız çekti. Biz geldiğimizde belediyelere alınmadık. Artık işler düzeldi. Belediyelerimizle istişare halinde çalışıyoruz.
Oda yıllarca zararda gösterildi. Faal çalışan Oda’ya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan kapanma kağıdı geldi. Çünkü gelirin gideri karşılamadığı gibi bir durum vardı.
Biz devraldığımızda 850 bin lira borç bulunuyordu. Bunun 450 bin lirası belediyeler, BESOB ve federasyona hatta 10 bin 750 lirası da çay ocağınaydı. Bunları ödedik. Diğer 450 bin lira ise Oda’nın kendilerine olan borcu. Oda’yı kendilerine borçlandırmışlar.”
EN FAAL ODA ÖDÜLÜ
Devraldıkları yüklü borçlara rağmen geçen yılı karla kapatmayı başardıklarını vurgulayan Aksu, Oda’ya 9 tane araç alındığını, 1 tane de vidanjör alacaklarını belirtti. Aksu, ayrıca 7/24 çekici hizmeti sunulduğunu, 5 tane özel hastaneyle anlaşma imzalandığını, araç alımında bayilerle anlaşma yapıldığını ve Türkiye çapındaki tüm BP istasyonlarında anlaşmaları olduğunu dile getirdi.
Aksu, ”Esnaf Haber Dergisi tarafından Türkiye çapında en faal çalışan Oda ödülünü aldık. Kendimizi 15 günde bir denetlettiriyoruz. Her şeyi olması gerektiği gibi yapıyoruz” dedi.
FİYATLAR NORMALE DÖNÜYOR
Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, Merinos Kapalı Pazar Yeri’nde çarşamba günleri kurulan semt pazarında fiyatları inceledi. Birçok ürünün fiyatında düşüş yaşandığını kaydeden Aksu, bunun sera mallarının yerini tarla ürünlerine bırakmasından kaynaklandığını belirtti. Domatesin 3 liradan 1,50 liraya gerilediğini anlatan Aksu, ”Patates 5 liradan 2,50 liraya, karpuz 5 liradan 1,50 liraya düştü” dedi.
Limonun depolamasında sorun oluştuğunu ve bunun da çürüğe sebep olduğunu vurgulayan Aksu, bu durumun fiyata yansıdığını ve limonun 10 liraya yükseldiğini söyledi.
Pembe domatesin kışın 10 liraya kadar çıktığını anımsatan Refik Aksu, şu an pazarlarda soğanın 2.50, biberin 3, kayısının 10, çileğin 8 liradan tezgahlara indiğinin altını çizdi. Aksu, kabağın 2, kavunun 7, patlıcanın 3, dolmalık biberin 4, muzun 15, kirazın ise 10 liradan satışa sunulduğunun söyledi.