Senatörlerden Obama’ya tepki

ABD Başkanı Barack Obama’nın Küba’ya yönelik diplomatik açılımına Küba kökenli senatörler ve Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner tepki gösterdi. Obama’nın Küba politikasında açıkladığı değişimi eleştiren Boehner, bunu ‘zalim bir diktatör

Senatörlerden Obama’ya tepki

İsmi 2016 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin olası aday adayları arasında geçen Cumhuriyetçi Marco Rubio, Obama için ‘hayatımda gördüğüm en kötü müzakereci’ ifadesini kullandı. Tutuklu takasının yurt dışındaki her bir Amerikalı’nın başına ‘bedel’ koyduğunu’ savunan Rubio, Obama’nın Küba’ya atayabileceği herhangi bir büyükelçinin atamasını da bloke edeceğini belirtti. Obama’nın Küba ile ilişkileri normalleştirme adımlarının adadaki halka demokrasi getirmeyeceğini ve bunun aslında ‘Küba halkı için korkunç’ olduğunu savunan Rubio, ‘5 yıl sonra Küba hala diktatörlük olarak kalmaya devam edecek, hem de çok daha kazançlı şekilde’ dedi.

MENENDEZ: TEHLİKELİ ÖRNEK

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Küba kökenli Demokrat Bob Menendez de ABD’nin Küba’da 5 yıldır tutuklu bulunan Alan Gross’a karşılık ‘Küba Beşlisi’nin son 3 üyesini serbest bırakmasının, ‘aşırı derecede tehlikeli bir örnek oluşturduğunu ve diktatör rejimlere Amerikalıları pazarlık unsuru olarak kullanmaları için davet çıkardığını’ savundu.

DÜNYADAN YANKILAR

Obama ile Küba lideri Castro’nun normalleşme yolunda attıkları adım, Latin Amerika ve Avrupa’da da büyük yankı bulurken, AB iki ülkenin bu girişiminin tarihi dönüm noktası olduğunu bildirdi. 

Şili Dışişleri Bakanı Heraldo Munoz, görüşmelerin Amerika’da soğuk savaşın bittiğinin başlangıcı olduğunu belirtirken, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da tarihi yakınlaşmanın Fidel’in zaferi olduğunu ifade etti. Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de, “Tüm dünya bu gelişmeyi kutlamalı” görüşlerine yer verdi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise, iki ülke arasındaki diplomatik temasların başlayacak olmasından duyduğu memnuniyeti vurguladı.

PAPA MEMNUN

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, ABD ile Küba’nın 50 yılı aşkın süreden sonra diplomatik ilişkileri yeniden kuracak tarihi karardan derin memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Vatikan’dan Papa Franciscus adına yapılan açıklamada, ‘ABD ve Küba hükümetlerinin, vatandaşlarının çıkarına olan son yıllarda onlara zorluk yaşatan bu durumu aşmak için aldıkları tarihi karardan derin memnuniyet duyuyorum’ denildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X