Şentop: Bu sistem ileriye götürecek

Gemlik’te düzenlenen konferansa katılan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, 16 Nisan’da yapılacak referandum ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Şentop: Bu sistem ileriye götürecek

CEMAL KIRGIZ

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Gemlik Belediyesi’nin Birlik Vakfı Gemlik Temsilciliği ve Uludağ Üniversitesi Adalet Topluluğu ile birlikte organize ettiği ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ konulu konferansta konuştu. 

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, 16 Nisan’da yapılacak olan referandumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şentop, ‘Bu sistem, bütünüyle Türkiye’yi daha ileriye götürecek, vesayeti kaldırıp, istikrarı sağlayacak bir sistemdir. 16 Nisan’da bu oylanacak’ dedi. 

Anayasa’nın 19. kez değiştirildiğini belirten TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, 16 Nisan’da yapılacak referandumun hükümet sistemi ile ilgili olması nedeniyle, en önemlisi olduğunu ifade etti. Mustafa Şentop, ‘Parlamento ve hükümet seçimi iki turlu olacak. Şu an Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir lider, AK Parti gibi güçlü kadrolar yönetimdeler. Ancak bu parlamenter sistemde her zaman istikrar çıkmıyor. 3,5 yılda 4 hükümet değişmiş bir ülkeyiz. İş yapılamaz hale gelinen dönemlerdir bunlar. Artık 5 yıl boyunca halkın seçeceği hükümet görev yapacak. İstikrar budur. Sistem bundan sonra da güçlü lideri, güçlü kadroları baki kılacak’ diye konuştu.

MADDELERİ DEĞERLENDİRDİ

Değişecek Anayasa maddelerini tek tek değerlendiren Mustafa Şentop, ’59 ülkede başkanlık sistemi uygulanıyor. Biz her birini detaylı inceledik. Türkiye’ye özgü Cumhurbaşkanlığı sistemini, ülkemizin ve milletimizin geleceğini dikkate alarak belirledik’ ifadelerine yer verdi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, ‘Tartışırken fikir ayrılıkları olsa bile bilgi sahibi olmalıyız. Bilgi eksik ve yanlış olmasın. Türkiye’ye özgü bir anayasa hazırlanıyor. Federasyon yok. Üniter başkanlık modeli var. Federasyon iddialarının aslı ve temeli yoktur. Hükümet bu değişiklikle birlikte sandıktan çıkacak. Sistemin en büyük farkı budur’ değerlendirmesinde bulundu. 

İzleyicilerin sorularını da yanıtlayan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, sivil anayasa çalışmalarının da devam edeceğini vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X