Seralarda büyük zarar!

İnegöl ve Yenişehir’de etkili olan kar yağışının kesilmesi üzerine yapılan tarımsal alanlarda yapılan incelemelerde, çok sayıda seranın çöktüğü ve büyük zarar meydana geldiği görüldü.

Seralarda büyük zarar!

GÜRHAN ADANA-SADULLAH ORGAN

Yoğun kar yağışının etkili olduğu ilçelerden Yenişehir’de, seralar ve bazı depolar zarar gördü. Yolören, Ayaz, Köprühisar ve Karaköy mahallelerinde kalın kar tabakasının ağırlığına dayanamayan toplam 60 dönüm büyüklüğündeki seraların tavan kısımlarında çökmeler yaşandı. Seralarda inceleme yapan Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, toplam 800 bin TL’lik maddi hasar oluştuğunu tahmin ettiklerini bildirdi.

Marul ekili seralarda kesin zararın ne kadar olduğunu bilemediklerini ifade eden Aktaş, Yenişehir Tarım Müdürlüğü’nün hasar tespit çalışmalarına başladığını kaydetti. Hem seralarda hem mart ayına kadar hasatı yapılacak olan marullarda zarar oluştuğunu anlatan Aktaş, “Bazı seraların tarım sigortalarının yaptırılmamış olduğunu öğrendik. Sık sık vurguladığımız tarım sigortasının önemi şimdi daha iyi anlaşıldı. Çiftçimiz, ürünlerini sigortalamaktan kaçınmasın” dedi.

YETERLİ BUĞDAY EKİLEMEDİ

Aktaş ayrıca Yolören Mahallesi’ndeki bir ihracatçı firmaya ait paketleme tesisinin de çatı ve duvarlarının çöktüğünü bildirdi. Aktaş, çatısında biriken kar tabakasına dayanamayan paketleme tesisinin geçen aylarda 400 bin TL harcanarak inşa ettirildiğini söyledi. Yoğun kar yağışı nedeniyle çiftçinin tarlalara buğday ekemediğine de dikkat çeken Aktaş, ilçede her yıl 180 bin dönüm alana ekim yapıldığını, bu yıl ekilen alanın 150 bin dönümde kaldığını bildirdi.

GÖLETLER DOLACAK

Öte yandan yoğun kar yağışı nedeniyle bölgedeki sulama göletlerinin bu yıl dolacağını belirten Sadi Aktaş, “Kavaklı, Alaylı, Akbıyık, Orhaniye, Yeniköy ve Burcun mahallelerindeki sulama göletlerinin doluluk oranı yüzde 10 ile yüzde 30 arasındaydı. Su miktarı az olması yüzünden sadece Orhaniye ve Akbıyık mahallelerinde kısıtlı sürelerde araziler kısmen sulanabilmişti. Diğer sulama göletlerindense sulama yapılmamıştı. Kar yağışı böyle devam ederse sulama göletlerindeki  doluluk oranı yüzde 80’lere kadar ulaşır” diye konuştu.

İNEGÖL’DE 25 SERA

Yoğun kar yağışının faturası İnegöl’de de serası bulunan çiftçiye de ağır oldu. Çeltikçe ve Cerrah mahallelerinde soğan ve marul ekili yaklaşık 30 dönüm üzerindeki 25 sera yıkıldı. İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Aksakallı, yoğun kar yağışı nedeniyle seraları zarar gören çiftlere geçmiş olsun ziyaretinde bulunarak incelemelerde bulundu. El birliğiyle sıkıntının ortadan kaldırılacağı bildiren Aktaş, “Zarar tespitleri yapılacak. Borçların ötelenmesiyle alakalı neler yapılabilir, buradaki enkazın tekrar ayağa kaldırılmasıyla alakalı muhakkak bizim destek ve katılmarımız olacaktır” dedi.

EL BİRLİĞİ

Seraların yeni olduğunu belirten Başkan Aktaş, “En büyük tesellimiz can kaybının olmaması. Bundan sonra seracılığı daha sağlıklı ve profesyonel yapabilmek için neler yapabileceğimizi konuşmamız lazım. El birliğiyle inşallah bu sıkıntı ortadan kaldırılır” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X