‘Serinletilen ineklerin süt verimi artıyor’

Çukurova Üniversitesi’nde (ÇÜ) yürütülen çalışmada, “sıcaklık stresi” altındaki ineklere süt veriminin artması için duş aldırılıyor. Fan uygulamasıyla da serinletilen hayvanların süt verimindeki düşüşün önlendiği tespit edildi.

‘Serinletilen ineklerin süt verimi artıyor’

ÇÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Göncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÇÜ Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği Büyükbaş Hayvan İşletmesi’nde 200’ü sağmal, 600 büyükbaş hayvan bulunduğunu söyledi.

 

İşletmede yürüttükleri çalışmalarla hayvancılıkla uğraşan çiftçilere faydalı olurken hayvanların da rahat etmesini amaçladıklarını aktaran Göncü, bu kapsamda çeşitli araştırmalar yaptıklarını ifade etti.

 

Çukurova yöresinin en büyük sorununun yaz aylarında hava sıcaklığı ve yüksek nem oranı olduğunu belirten Göncü, bu durumun hayvanlarda ciddi stres yarattığını kaydetti.

 

Göncü, “sıcaklık stresi”nin hayvanlarda verimi önemli oranda etkilediğini dile getirerek, “Bunu azaltmak ve verimi artırmak için çeşitli yöntemler üzerine çalışmalar yapıyoruz” dedi.

 

Sıcak havanın etkisini azaltmak için uygun barınma ortamı oluşturulması gerektiğini anlatan Göncü, şöyle devam etti:

 

“Hayvanlar da yayla gibi hava istiyor. Bu da 18-20 dereceyi gösteriyor. Çukurova yöresinde ise hava sıcaklığı 40 dereceleri buluyor. Buna nem de eklenince sıcaklık ve stres artıyor. Çukurova yöresindeki hayvanların büyük çoğunluğu yaz döneminde yüzde 30 daha düşük süt veriyor. Bunu önlemek için üniversitenin büyükbaş işletmesindeki hayvanlara duş ve fan uygulaması başlattık. Yaptığımız araştırmalar hayvanların yem yerken rahat etmesi gerektiğini gösterdi. O nedenle yemlik üzerinde duş ve fan uygulaması yaptık. Hayvanın yem yerken rahat edip daha fazla beslenmesini sağlıyoruz. Özellikle yaz aylarında duş ve fan uygulaması ile verimdeki düşüşü yüzde 14 azalttık ancak daha iyi koşullara ihtiyacımız var.”

 

“Hayvanlar suya girdiğinde rahatlıyor”

 

Göncü, duş ve fan uygulamasının hayvanlarda olumlu etkiler yarattığını belirterek, “Hayvanlar suya girdiğinde rahatlıyor çünkü ter bezleri çok az, terleyemiyor, ısıyı atamıyorlar. Biz duşla ek bir serinlik sağlamış oluyoruz ama duşu verdiğimiz zaman nem kalkmıyorsa baskıyı hala hissediyor. Bu nemi de almamız lazım. O nedenle fanlarda bu doygun havayı uzaklaştırıp hava hareketi veriyor. Hayvan böylece rahatlıyor ve verime olumlu katkısı oluyor” diye konuştu.

 

Duş başlığının hayvanı ıslatıp yere akmayacak şekilde olması gerektiğini aktaran Göncü, “Yaptığımız çalışmalarda hayvanların süt verimi ve gebe kalma oranı da artıyor ayrıca hayvan, fizyolojik olarak daha rahat oluyor ve yemleri rahat yiyorlar. Süt verimin düşmesinin engellenmesi demek daha çok süt satışı demektir ancak yaz aylarında tüm işlemleri tüm işletmelerde bu kayıplar yaşanıyor” şeklinde konuştu.

 

Havanın sıcaklığı ve barınak yapısının verimi etkilediğini aktaran Göncü, barınağın ideal koşullarda olmaması halinde yüzde 25-30 süt verim kaybı yaşayabildiğini ayrıca havanlarda döl tutmama problemi yaşandığını da söyledi.

 

Göncü, hayvanlara 08.00’den 20.00’ye kadar duş ve fan sistemini uyguladıklarını sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X