Sertifikalı tohuma destek artmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretimde verim ve kalitenin yükselmesi için sertifikalı tohum kullanımına verilen desteklerin artırılması gerektiğini söyledi.

Sertifikalı tohuma destek artmalı

Bayraktar yaptığı açıklamada, sertifikalı tohum kullanımının tarımsal üretimi artırdığını, bu nedenle gelişmiş ülkelerde tohum üzerine yapılan araştırmaların, yatırımların önemli boyutlara ulaştığını bildirdi. Bayraktar, Türkiye’de sertifikalı tohum üretiminin hızla arttığını, 2008-2015 döneminde 3,1 katına çıkarak 290 bin tondan 896 bin tona yükseldiğini kaydetti. Rusya, Ukrayna, İtalya ve Azerbaycan başta olmak üzere 71 ülkeye sertifikalı tohum ihracatı yapan Türkiye’nin, 2014’te 150 milyon dolar, 2015’te 102 milyon dolar tutarında dış satım gerçekleştirdiğine işaret eden Bayraktar, bu yılın ocak-mayıs döneminde de 21 bin ton ihracat yapıldığını ve karşılığında 79 milyon dolar döviz geliri elde edildiğini dile getirdi.

FİYATLAR YÜKSEK

Bayraktar, tohum ithalatının ise yine ocak-mayıs döneminde 37 bin ton seviyesinde gerçekleştiğini ve ithalata 114 milyon dolar ödendiğini ifade eden Bayraktar, “Türkiye’de üretilen sertifikalı tohum fiyatlarının yüksek olması, çiftçinin sertifikalı tohumluk kullanımının düşük kalmasına neden oluyor. Üretimde verim ve kalitenin artırılması için sertifikalı tohum kullanımına verilen destekler artırılmalı. Tohumculuğun gelişmesi için firmaların, Ar-Ge çalışmaları için araştırma enstitüleri ve üniversitelerle iş birliği içinde olmaları gerekiyor” diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X