Sessiz katil uyarısı

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, her yıl onlarca insanın ölümüne neden olan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

Sessiz katil uyarısı

Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşların evlerinde ideal sıcaklığı korumak için çeşitli ısıtıcıları kullandıklarını belirten Dr. Akan, özellikle ısınmak için soba kullanan kişilerin karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Karbonmonoksitin renginin ve kokusunun bulunmadığını bu yüzden fark edilmesi zor olan bir gaz olduğuna dikkat çeken Dr. Akan, “Bu özelliklerinden ötürü halk arasında ‘Sessiz Katil’ olarak bilinmektedir” dedi.

Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Akan, “Sobalı odada kesinlikle yatılmamalıdır. Ancak zorunlu hallerde sobanın söndüğünden emin olunarak sobalı odada yatılabilir. Soba kurarken fazla dirsek kullanımından kaçınılmalıdır. Zorunlu olmadıkça dirsek kullanılmamalıdır” şeklinde konuştu.

Karbonmonoksit zehirlenmesinin çeşitli belirtileri olduğunu vurgulayan Akan, “Deride kırmızılaşma, kısa soluk alma, göğüste sıkışma, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, rehavet çökmesi, göğüs ağrısı, bilinç kaybı şeklinde belirtiler olduğu takdirde acilen sağlık kuruluşlarından yardım isteyiniz” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X