Sessiz katile dikkat

İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, ‘Sessiz katil’ diye adlandırılan ve Türkiye’de her yıl onlarca kişinin ölümüne sebebiyet veren karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

Sessiz katile dikkat

Karbonmonoksitin öldürme potansiyeli olan renksiz, kokusuz, tatsız, fark edilmesi zor bir gaz olduğunu dile getiren Dr. Akan, “Bu özelliklerinden ötürü sessiz katil adını almıştır. Her yıl onlarca insanın ölümüne, kalıcı hasarlara ve sakatlıklara neden olmaktadır. İnsanlar zehirlendiğinin farkına bile varmadan bir daha uyanamayacakları bir uykuya dalmaktadırlar” diye konuştu. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin kışın insanların ısınmak için karbon içeren tipte yakıtlar kullandıkları için en yüksek seviyesine ulaştığını ifade eden Dr. Akan, “Karbonmonoksit solunduğunda kandaki oksijenin yerini almaktadır. Bunun sonucu hücreler ölmekte, oksijen açlığı ortaya çıkmaktadır. Bu durum; kalp, beyin gibi hayati organlara oksijen gitmesini azalmakta, bu organların zarar görmesine, işlevini yerine getirememesine neden olmaktadır. Gazın yüksek düzeyde alınması birkaç dakika içinde ölüme neden olmaktadır” dedi.

SAĞLIK KURULAŞLARI ARAYIN

Karbonmonoksit zehirlenmesinin çeşitli belirtileri olduğunu vurgulayan Dr. Akan “Genel olarak oksijen yetersizliği nedeniyle deride kırmızılaşma, kısa soluk alma, göğüste sıkışma, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, rehavet çökmesi, göğüs ağrısı, bilinç kaybı görülmesi şeklindedir. Ailenizde benzer belirtiler olduğu takdirde acilen sağlık kuruluşlarından yardım isteyiniz” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X