Sevindiren araştırma

Kanser hastalığında erken teşhisin önemine dikkat çekmek amacıyla İnegöl Toplum Sağlığı Merkezi tarafından son bir yıl içinde gerçekleştirilen taramalarda, sadece iki kişide kanser bulgusuna rastlandı.

Sevindiren araştırma

İnegöl Toplum Sağlığı Merkezi tarafından 2014 yılında başlatılan taramaların sonuçları sevindirdi. 2014 yılı boyunca İnegöl’de sağlık taraması yapılan bin 186 kişiden sadece ikisinde kanser bulgusuna rastlanırken, bu hastalar tedaviye alındı. Kanser taramalarına önem verdiklerini aktaran İnegöl Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hakan Akyol kanserin, hastalık yükü, öldürücülüğü ve artış eğilimi ile hem dünyada hem de ülkemizde önemli bir halk sağlığı konusu olduğunu hatırlattı. 

İKİNCİ SIRADA

Kanser hastalığının günümüzde ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını anlatan Akyol, korunma yolları ve kanserin tedavisinde erken teşhisin önemine değindi. En fazla önem verdiğimiz konunun kanser olduğunu ifade eden Dr. Hakan Akyol, “2014 yılı boyunca bin 186 kişinin taraması gerçekleştirildi. 

658 kişinin Rahim Ağzı Kanseri Taraması, 354 kişinin ise Meme Kanseri Taramaları yapıldı. 174 kişinin ise bağırsak kanseri taraması yapıldı. Bu kişilerden sadece ikisinde meme kanseri bulgusuna rastlandı. Kanser bulgusu saptanan iki kişinin tedavisi devam ediyor” diye konuştu.

KOLON KANSERİ

Kanser taramalarını arttırmayı amaçladıklarını belirten Dr. Akyol, her Salı günü belediyenin sağladığı araçla meme kanseri taraması amacıyla Bursa Kanser Tedavi Merkezi’ne (KETEM) 20-25 kadını gönderdiklerini söyledi. Ücretsiz kanser taramaları yapılan kadınların tekrar İnegöl’e getirildiklerini belirten Akyol, kolon kanserine de dikkat çekti. 

Dr. Akyol, “Ayrıca son zamanlarda, bu iki kanser taramasına ilave olarak kalın bağırsak kanser taraması da eklenmiştir. Bu kanser taraması, risk grubundaki 50-70 yaş arası kişi tarafından kendi kendine ve yine kendi evinde yapabilmektedir. Bunun için gerekli olan kanser tarama malzemeleri Aile Hekimliklerimiz’de mevcut olup, risk grubunda bulunan vatandaşlarımızca Aile Hekimlikleri’nden temin edebilir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X