Bursa’nın 4 köyünde sıkıntı büyük! Çiftçi köyünü terk etti!

Şevketiye Göleti’nin tamir edilmemesi nedeniyle suya tam anlamıyla ulaşamayan 4 köyde böğürtlen ve ahududu rekoltesi dibe vurdu. Üretim yapamayan çiftçi, bahçesini ya satılığa çıkardı ya da ürünlerini söküp köyü terk etti.

Bursa’nın 4 köyünde sıkıntı büyük! Çiftçi köyünü terk etti!

DERYA DEMİR PINAR/MELİS ERKEK

Böğürtlen ve ahududu gibi üzümsü meyvelerin merkezi olan Kestel’in 4 köyü susuzluk nedeniyle üretim yapamıyor. Şevketiye Göleti’nden faydalanan Lütfiye, Kazancı, Şevketiye ve Kozluören köyleri, göletteki sızıntı nedeniyle suya ulaşamıyor.

10 yıl önce faaliyete geçen göletteki sudan yalnızca 2 yıl tam anlamıyla yararlanabilen çiftçiler, son 3 yıldır köylerindeki arazilerin sadece yüzde 25’ini ekebiliyor. Tabanının çökmesi ve boruların patlaması nedeniyle göletin 5’te 1’ini doldurabilen köylüler, yüzde 75 oranında kayba uğruyor.

Hemen yanı başlarında olan suya, teknik sıkıntılar nedeniyle ulaşamayan çiftçilerin üzümsü meyveleri kururken, armut üreticilerinden bir kısmı ya bahçelerini satılığa çıkardı ya da tüm ürünleri kökünden sökerek köyü terk etti.

Problemin bir an önce çözülmesini istediklerini ifade eden Şevketiye Mahalle Muhtarı Süleyman Konez, ‘’Sırf tonajı yükselip basınçtan dolayı patlamasın diye göleti çok az doldurabiliyoruz. Köyümüzde yaklaşık 2 bin 500 dönüm ekilebilir arazimizin yalnızca 500 dönümünü kullanabiliyoruz. Göletin 15 milyon liralık masrafı var. Bu gölet tam anlamıyla faaliyete geçerse zaten tüm alanlarımızı ekerek 1 yılda bu parayı zaten amorti ederiz” dedi.

Şevketiye Mahalle Muhtarı Süleyman Konez

KAYBIMIZ ÇOK BÜYÜK

Göletin tamir edilmemesi nedeniyle tonajlarının ciddi anlamda düştüğünü kaydeden Lütfiye Mahalle Muhtarı Davut Eren ise, ağırlık olarak ahududu ve böğürtlen ürettiklerini söyledi. Tam ekim yaptıkları 3 yıl öncesinde 550 ton ahududu üretirken bunun 180 tona gerilediğini belirten Eren, ‘’Yine 200 ton ürettiğimiz ahudududan şimdi 30 ton toplayabiliyoruz. Yani kaybımız çok büyük. Köyümüzde 200 kooperatif üyesi var. Hepsi yanı başında olan suyu kullanamadığı için sıkıntıda. Kuraklıktan dolayı meyvelerimiz yanıyor. İnsanlar artık ümidini yitirdiği için dikim yerine söküm işlemi gerçekleştiriyor. PH değerlerimiz uymasına rağmen yaban mersini ekmeye cesaret edemiyoruz” diye konuştu.

Lütfiye Mahalle Muhtarı Davut Eren

HEM KALİTE HEM GELİR DÜŞÜYOR

MHP Kestel İlçe Başkanı Tarkan Toraman da, yaşanan sıkıntının TBMM’de de dile getirildiğini vurguladı. Gölet tamirinin 2 yıl sonra başlayacağının söylendiğini ancak bu kadar vaktin olmadığını anlatan Toraman, sızma neticesinde Lütfiye, Şevketiye, Kazancı ve Kozluören köylerinin sudan çok az faydalandığının altını çizdi. Toraman, ‘’Köylüler, patlayacak düşüncesiyle göleti tam anlamıyla dolduramıyor. Öte yandan, üzümsü meyveler çok hassas. Bu nedenle ulaşımın çok sağlıklı yapılması lazım. Ancak yollardaki bozukluk nedeniyle sarsıntıya bağlı olarak ürünler eziliyor. Bu da hem kaliteyi hem de geliri düşürüyor” dedi.

İTHAL EDİLİR HALE GELDİ

Büyükşehir Belediyesi MHP Meclis Üyesi Ahmet Eraslan da, köylülerin yıllardır tarlalarını kullanamadığı için geçim sıkıntısında olduğuna dikkati çekti. Kente göçün başladığına işaret eden Eraslan, ‘’Köylünün 10 dönüm arazisi varken 2 dönümünü ekebiliyor. Yani yıllık 30 bin lira kazancı olacakken sadece 5 bin lira cebine koyabiliyor. Yıllık kazancı 5 bin lira olan çiftçi de burada durmaz” şeklinde konuştu. Üzümsü meyvelerin yüzde 80 oranında üretiminin Kestel’de yapıldığını hatırlatan Eraslan, şöyle devam etti: ‘’Burası Uludağ’ın eteği ve suyun en fazla olduğu yer. Yine iklimsel olarak üzümsü meyveler için elverişli nadir bölgelerden. Ancak şu an üretim çok az. Bu nedenle ülkemiz bu ürünleri ithal ediyor. Bu da milli kayıp demek. Bir an önce göletin tamir edilmesini istiyoruz. Gölet sadece tarımı değil bu köylerde turizmi de kalkındıracak.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X